DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală au încasat fonduri nerambursabile de peste 4,63 de miliarde euro

pndr

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a anunţat, vineri, că pentru proiectele de investiţii şi pentru plăţile compensatorii, beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au încasat fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 4,63 de miliarde de euro, de la demararea programului şi până în prezent, relatează news.ro

”AFIR a semnat până în prezent 54.438 de contracte de finanţare aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (incluzând şi contractele de finanţare preluate prin procedura de tranziţie dintre programe), valoarea totală a acestor proiecte fiind de aproximativ 4,67 de miliarde de euro”, arată un comunicat al AFIR.

Gradul de absorbţie al fondurilor europene se ridică, în acest moment, la 52,63% din alocarea totală pentru perioada de programare financiară 2014 – 2020, spun reprezentanţii agenţiei.

Ministrul Agriculturii şi dezvoltării rurale, Petre Daea, a participat, alături de directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, la videoconferinţa organizată vineri cu personalul de conducere de la nivel central, regional şi judeţean al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). Întâlnirea a avut ca obiectiv analiza stadiului implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) şi identificarea soluţiilor pentru rezolvarea eventualelor probleme privind accesarea fondurilor europene, implementarea proiectelor şi atingerea ţintei de absorbţie.

"Cifrele îmi arată că v-aţi îndeplinit targetul stabilit, dar vreau să ne axăm acum pe atingerea obiectivelor propuse pentru acest an. Vă reamintesc că relaţia cu beneficiarii noştri are un sens unic: de la AFIR către beneficiar. Trebuie să fiţi în sprijinul rezolvării problemelor pe care fermierii le au. De asemenea, vă rog să faceţi analize interne concrete asupra greutăţilor pe care le întâmpinaţi sau a disfuncţionalităţilor care ar putea să apară în implementarea proiectelor contractate”, a precizat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Discuţiile au fost axate pe analiza stadiului implementării şi pe nivelul absorbţiei efective a fondurilor nerambursabile, dar şi pe identificarea soluţiilor concrete pentru accelerarea plăţilor şi a procesului de derulare a proiectelor, din momentul depunerii şi până la ultima tranşă de rambursare a plăţilor.

"Am analizat în primul rând stadiul plăţilor efectuate de la începutul acestui an şi vă pot spune că am depăşit 514 milioane de euro, atingându-ne obiectivele stabilite. Îi aşteptăm pe toţi beneficiarii cu care am încheiat contracte şi rog colegii de la CRFIR şi OJFIR să le acorde sprijinul necesar pentru a depăşi eventualele blocaje birocratice, astfel încât să putem atinge obiectivele financiare asumate până la sfârşitul acestui an. Valoarea mare a plăţilor efectuate duce la un grad semnificativ de absorbţie a PNDR 2020, peste 52% din totalul fondurilor europene puse la dispoziţia României, ceea ce scade implicit riscul dezangajării în viitor a acestor fonduri. Agenţia a depus şi va face în continuare toate eforturile necesare pentru a atinge ţintele stabilite, aşa cum am făcut-o în ultimii ani”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.