Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ziua Z. Beneficiarul surpriză al unei condamnări pentru Liviu Dragnea. Aliatul de astăzi, dușmanul de mâine de la Cotroceni

dragnea tariceanu

Zi decisivă pentru Liviu Dragnea. După mai multe  amânări, judecătorii sunt aşteptaţi să anunţe astăzi concluzia la care au ajuns în procesul angajărilor fictive. Paradoxal,  printre principlii beneficiari  ai unei sentințe de condamnare se numără nu doar adversarii săi politici, ci și unul dintre principalii săi parteneri de colaborare.

Acuzat că pe vremea când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman a aranjat să fie angajate la Protecţia Socială două membre PSD, Liviu Dragnea s-a declarat mereu nevinovat. Cu toate acestea, anchetatorii au cerut magistraţilor să îl pedepsească dur, cu şapte ani şi jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu şi o pedeapsă de doi ani şi jumătate pentru instigare la fals intelectual.

În prezent, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au amânat deja de două ori decizia, iar astăzi se așteaptă o sentință  de către toatele părțile implicate  în acest caz. Oricare ar fi decizia, ea nu este definitivă, putând fi apelată la completul de 5 judecători.  O nouă amânare nu ar fi una  ieșită din comun: în cazul fostului premier Victor Ponta, sentința a venit după 5 amânări succesive.

O eventuală decizie de condamnare însă, fie chiar și cu suspendare pentru acest “concurs de infracţiuni”,  va provoca mutații pe scena politică. Iar  unul dintre beneficiari va fi paradoxal, chiar liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

În ultimele  luni, acesta nu a  făcut  un secret din ambițiile sale prezidențiale și din dorința ca eentual sa candidatură la Cotroceni să  fie susținută de către PSD.

“Fiind într-o coaliţie politică cu PSD-ul, aprecierea mea, şi cred că şi a colegilor mei, este că vom avea o şansă dacă vom merge cu o candidatură unică. Deci, va trebui să discutăm şi cu cei din PSD, la un anumit moment. Momentul, clar, nu a venit. O să mă întrebaţi şi când vine, nu ştiu să vă spun exact, dar mai încolo oricum. O să discutăm despre această variantă. Eu cred că varianta optimă este o candidatură unică. Dacă o să accepte şi ei, o să mergem cu o candidatură unică, dacă nu, sigur că se deschid alte posibilităţi, dar eu cred că aceasta va fi prima opţiune”, declara acum câteva luni Călin Popescu Tăriceanu.

Un scenariu care nu a fost deloc gustat de către partenerul său de coaliție. Deocamdată, niciunul din ei nu face mișcări bruște care să pericliteze această alianță și actuala majoritate parlamentară. Tăriceanu s-a mulțumit cel mult să  nu susțină public proiectul lui Dragnea de mutare a ambasadei României  de la Tel Aviv la Ierusalim, a criticat proiectul PSD privind Pilonul 2 de pensii, iar recent a părut că nu este interesat mai deloc de scenariul suspendării lui Klau Iohannis din funcție, în cazul în care președintele nu vine  rapid cu decretul de revocare a laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA.

În contrapartidă, Liviu Dragnea a preferat să ia  în derâdere unele sondaje  favorabile lui Tăriceanu și chiar unele  poziții formulate de către liderul ALDE pe unele inițiative ale Guvernului Dăncilă.

Semnalul a fost însă cât se poate de clar: PSD va veni cu propriul candidat, mai degrabă decât să susțină un partener loial în cursa pentru Cotroceni.

Între  timp, Tăriceanu și colaboratorii săi au strâns din dinți și au aplicat  planul B: reorganizarea teritorială a filialelor, inclusiv prin atragerea de parlamentari  de la alte partide, din zona PNL și PMP. Totuși,  acest val de migrații politice, ridică o problemă. ALDE are un potențial eletoral între 6 și 10%, iar în cazul viitoarelor alegeri parlamentare nu este loc pentru toată lumea pe lista scurtă de  candidaturi eligibile.

"Suntem în creștere, dar într-adevăr, nu toți care vin acum la noi vor prinde un nou mandat. În special cei care vor vrea să vină în ultimul moment chiar înainte de alegerile parlamentare. În fapt cu cât  vor veni mai devreme, cu atât vor  avea mai multe șanse. Totul depinde de prestația lor și a primarilor care îi susțin la alegerile  europarlamentare și locale", ne=au explicat surse din conducerea ALDE.

În fapt, Tăriceanu a dat verde pentru primirea de noi parlamentari în partid, pentru a acoperi sau completa, în  special goluruile existente în structurile locale din unele județe și localități.

"Fără structuri puternice, bazate pe parlamentari și aleși locali, nu putem avea rezultate. Nu avem rezultate la europarlamentare și locale,  atunci nu vom fi luați în serios nici de cei de la PSD când vom veni cu ideea unei candidaturi comune la prezidențiale", ne-au mai dezvăluit  sursele citate din strategia lui Tăriceanu.

Rezultate însă pentru care Tăriceanu  are  nevoie  de cineva din PSD care să și le vadă.  Și nu este cazul lui Liviu Dragnea. Până acum,  tandemul Dragnea-Tăriceanu a funcționat aproape fără fisuri în cele 16-17 luni de la ultimele alegeri. Au avut  o agendă comună bazată pe stoparea dosarelor de corupție în care sunt implicați politicienii. Amândoi au avut dosare pe rol, fiind trimiși în judecată de către procurorii DNA.

Deteriorarea relației dintre cei doi e mai recentă și apare pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale. Atât Liviu Dragnea, cât și Călin Popescu Tăriceanu au pe propria lor agendă politică posibilitatea de a candida împotriva lui Klaus Iohannis în cursa pentru Cotroceni din 2019.

Pentru a reuși, fiecare  are nevoie de  susținerea fără rezerve a partidului celuilalt, mai ales în cazul unui eventual tur doi. O susținere necesară, dar departe de a se materializa pentru Tăriceanu dacă Dragnea rămâne liderul PSD. Liderul ALDE este în prezent avantajat: a primit achitarea în dosarul în care este acuzat de mărturie mincinoasă. Pentru Tăriceanu o eventuală  împingere în decor a lui Liviu Dragnea, fie prin condamnare cu executare, fie cu suspendare, i-ar servi de minune propriilor ambiții, pentru că ar putea găsi un partner de discuție în PSD cu ambiții mai mici.

Într-un astfel de scenariu, Tăriceanu ar putea pretinde, chiar cu succes, că  este singurul care mai poate  împlini visul celor din PSD de a ajunge din nou, fie chiar printr-un intermediar ca el, la Palatul Cotroceni.

O situație de acest gen a premers destrămării fostului USL. La acea vreme, conflictul a fost alimentat de  competiția dintre Victor Ponta, președintele PSD, și Crin Antonescu, liderul PNL, pentru o posibilă nominalizare comună în cursa pentru Cotroceni. Ponta nu a vrut să facă pasul înapoi în favoarea lui Antonescu, iar USL a dispărut la începutul lui 2014 ca și cum nu ar fi existat timp de doi ani.

Acest scenariu se poate repeta până anul viitor. Cel care va pierde nominalizarea și susținerea pentru prezidențiale, riscă să piardă tot. În special Tăriceanu dacă își dorește ca ALDE să mai aibă un cuvânt de spus la viitoarele alegeri din 2020 și nu fie cumva resorbit în PNLîn cazul  unui eșec de intrare în viitorul legislativ. În schimb, o candidatură la prezidențiale, susținută de PSD, iar putea da  lui Tăriceanu șansa de a putea reunifica liberalii sub aripa sa. Un scenariu deja cunoscut în birourile conducerii social-democrate din Kisellef 10, pe care Dragnea caută să-l evite cu orice preț, pentru ca propriul său partid să nu se confrunte cu o opoziție puternică după 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.