Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beneficiile importului paralel și realitatea europeană: în multe state din UE, prețul medicamentelor este cu 20%-40% mai mic decât în România

digi24.ro
capsule medicamente

În condițiile dezvoltării pieţei interne europene, termenul "import" şi-a pierdut relevanţa, iar terminologia actuală este "comerţ intracomunitar". Folosită este însă, denumirea de distribuție paralelă, respectiv, import și export paralel.

Fiecare stat membru UE poate fi, în funcție de fluctuațiile de preț sau ale cursurilor valutare, atât sursa cât și destinație. Fenomenul are loc datorită variațiilor considerabile ale prețurilor la medicamente între statele membre din Spaţiul Economic European, din cauza priorităților sau reglementărilor guvernamentale, generate de variații ale cursurilor de schimb, de concurența care rezultă din introducerea medicamentelor generice, PIB și alți factori economici.

Deși în dezbaterea publică, este des întâlnită ideea că țările estice, cu prețuri mai reduse, sunt exportatoare de medicamente, iar țările vestice, cu economii mai puternice, importă medicamente, fluxul de import-export paralel în UE s-a schimbat mult în ultimii ani.

Astfel, Norvegia, de exemplu, este una dintre cele mai mari țări exportatoare, iar Bulgaria, una dintre țările importatoare.

Argumentul des utilizat este că România exportă medicamente pentru că în ţara noastră prețul medicamentelor este cel mai mic; în realitate, prețurile de pe piaţa naţională nu sunt cele mai mici din UE pentru toate medicamentele din catalogul national de prețuri.

Chiar Consiliul Concurenţei a identificat, în investigaţiile asupra sectorului farmaceutic, că în Grecia, Bulgaria, Austria, Marea Britanie sau Norvegia, preţurile pot fi cu 20-40% mai scăzute decât în România.

Desi o piață unică, piața UE nu este o piata realmente concurentială, medicamentele brevetate (sub patent) păstrând o cotă dominantă de piață, cu prețuri uneori excesive, care nu permit achiziționarea lor de către toate statele, astfel încât toți pacienții să beneficieze, în mod echitabil, de aceste terapii moderne. Distribuția paralelă reprezintă singurul element de concurență la nivelul prețurilor, pe segmentul medicamentelor brevetate. Controlul statutului asupra prețurilor medicamentelor brevetate este dificil de aplicat, având în vedere gravitatea bolilor pe care acestea le tratează; acesta este motivul pentru care Piața Unică permite acest tip de schimburi între țări, prin comerț paralel, pentru a facilita accesul tuturor pacienților europeni la medicațiile de ultimă generație, la prețuri mai avantajoase. La ieșirea de sub patent a acestor medicamente, intervine competiția exercitată de medicamentele generice. În ambele cazuri, companiile „big pharma”, producatoare ale medicamentelor și proprietare ale patentelor, încearcă să impiedice aceste doua tipuri de concurență.

Principiul comerțului paralel, are la baza fluctuațiile de pret, astfel încât, medicamentele pot fi achiziționate prin import paralel, în orice moment în care diferența de preț dintre state permite acest lucru și există disponibilitate în piata UE, în conditiile îndeplinirii prevederilor obligației de serviciu public în statele care exportă. Practic, prin import paralel, poate fi asigurată continuitatea tratamentelor cu anumite medicamente care lipsesc la un moment dat.

Rolul primordial al importului paralel este însă de a crea economii bugetelor caselor de asigurări, farmaciilor și implicit pacienților, prin achiziționarea pentru piețele nationale a unor variante mai ieftine ale medicamentelor originare existente pe piață. De aceea unele țări au stabilit chiar prin lege, obligația farmaciilor de a elibera medicamente importate paralel, în anumite proporții clar stabilite de guvern. În Romania însă, piața nu este suficient aprovizionată, multe medicamente fiind retrase, iar altele furnizate în cantități insuficiente. De aceea, beneficiul economic al importului paralel nu este foare vizibil pe segmentul medicamentelor pe baza de prescripție. Beneficiul se poate vedea mai ușor în cazul medicamentelor fără prescripție, al căror preț liber, nestabilit de stat, este de multe ori, mult mai mare în România decât în alte țări.

Cu toate acestea, concurența indusă de importul paralel pe segmentul medicamentelor presciptibile este de luat în considerare, punerea pe piață a variantelor importate paralel, identice cu cele originale, putand întarzia decizia producătorilor de a retrage de pe piață. Aceasta este în prima instanță, un beneficiu indirect pentru pacienți și pentru stat, care nu are instrumente adecvate de control în raport cu practica producatorilor de a retrage medicamente de pe piață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.