Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Beneficiile postului pentru sănătate: explicațiile unui medic nutriționist / 'Este uimitor!'

Radu Pop
freepik.com
creier

Beneficiile postului pentru sănătate: explicațiile unui medic nutriționist

Medicul nutriţinist Lavinia Bratu a explicat legăturile dintre post și neuroștiință. Postul Crăciunului e de 40 de zile (15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie). Credincioșii se abțin de la mâncăruri de dulceață, carne, pește, lactate și ouă.

„Există un citat în Romani:  Transformați-vă prin înnoirea minții voastre. Fac o lucrare didactică la universitate și studiez foarte mult despre creier. Este uimitor să văd, să găsesc articole de specialitate, cărți, prin care postul nostru creștin ortodox, pe care străbunii noștri l-au respectat, este certificat științific în acest moment, inclusiv la nivelul dezvoltării creierului nostru. Eu vorbesc despre post nu din punct de vedere spiritual, eu vorbesc despre post din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătate și din punct de vedere psihologic“, a spus Lavinia Bratu, informează ADEVARUL.RO.

Vezi și: Ce (nu) e Postul Crăciunului: explicația Bisericii Ortodoxe Române

„Orice mămică știe că atunci când copilul consumă mai mult zahăr, acesta este mult mai agitat și neascultător. Ei bine, lucrul acesta se întâmplă și la noi. Când exagerăm cu mâncarea, când nu respectăm niște principii care aduc disfuncții metabolismului, atunci pierdem și starea de bine, claritatea și viziunea asupra vieții. Devenim agitați, anxioși, pierdem incapacitatea de a ne controla relațiile și de a avea o viață bună. De aici, din punct de vedere psihologic, a fi atent la felul în care te hrănești, de a consuma o hrană curată. Iar postul, la trecerea dintre anotimpuri, este un îndemn la hrană curată și la pregătirea pentru o mare sărbătoare”, a mai spus Lavinia Bratu.

Longevitatea

„Longevitatea este mână în mână cu o nutriție simplă și cu reducerea numărului de calorii. Adică să mâncăm mai puțin. Deci postul crește longevitatea inclusiv prin creșterea telomerilor. Este o autoare, Elisabet Blackburn, care a scris, a luat și Nobel în Medicină în 2009, care demonstrează cum acești telomeri, care sunt în capetele cromozomilor, facilitează copierea celulară. Noi știm că ne reînnoim. Permanent celulele noastre se multiplică și se reînnoiesc. Felul în care sunt copiate informațiile, cu tot bagajul de funcții ale acestuia, depinde de capetele acestor telomere. Ce se întâmplă prin post? Se întâmplă că se lungesc acești telomere și facilitează o copiere celulară bună, care înseamnă o stare de sănătate bună și o longevitate”, a mai spus Lavinia Bratu.

Neurogeneza

„Eu când am terminat Facultatea de Biologie, prima mea facultate, acum peste 20 de ani, știam că neoronii nu se refac și odată ce i-am pierdut sunt pierduți. După mai bine de un secol de când această teorie a fost susținută, tot așa, un cercetător, Santiego Ramon y Cajal, care a luat Premiul Nobel în Medicină, la începutul anilor 1900, a vorbit despre această structură statică a creierului. După mai bine de o sută de ani s-a dovedit că de fapt avem capacitatea să producem noi neuroni, la orice vârstă. Și asta este extraordinar. Bineînțeles că pentru asta avem nevoie să învățăm, să avem un ritm de viață, inclusiv postul, restricția calorică, un timp mai lung între mese, facilitează aceast proces de neurogeneză“, a explicat Lavinia Bratu.

„Înnoirea minții"

„Noi trăim o perioadă în care mințile noastre se schimbă. De ce? Pentru că avem un creier care este un organ social, care se formatează permanent prin experiență proprie și prin relații și interacțiuni interumane. Această interacțiune a ajuns să concure cu mediul digital și digitalizare. Realmente creierul se schimbă. Nu spun că se întâmplă ceva rău, ci sunt niște transformări la care trebuie să fim atenți. Neuroplasticitatea arată că atunci când postim se determină creșterea unui factor neurotrofic care este un asistent al activității neuronale. Înseamnă capacitatea creierului de a forma noi relețe interneuronale în creierul nostru. Acest factor neurotrofic este stimulat prin post și care este un vector pentru învățare“, a mai spus Lavinia Bratu, care ne îndeamnă ca în post să ne hrănim precum un om sărac.

Asta înseamnă să te bucuri de fiecare îmbucătură, să nu-ți cauți poftele, să nu-ți cauți plăcerile, să te bucuri de simplitate și mă gândesc la cămara bunicilor. Cât de simplu și frumos erau așezate toate, rădăcionoasele, dovleacul, merele, gutuile, zacusca făcută, fasolea, prunele uscate, nucile. Despre astea e vorba în post. Despre capacitatea de a ne aduce în timp, în cămara bunicilor”, a concluzionat Lavinia Bratu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.