Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Benjamin Netanyahu a fost invitat în Maroc de regele Mohammed al VI-lea, după recunoaşterea israeliană

intpolicydigest.org
Benjamin Netanyahu

Regele Mohammed al VI-lea l-a invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în Maroc după ce statul evreu a recunoscut suveranitatea marocană asupra teritoriului disputat Sahara Occidentală, o decizie "clarvăzătoare", potrivit unui mesaj de mulţumire publicat miercuri, notează AFP.

"Sunteţi binevenit să efectuaţi o vizită în Maroc, la date convenabile reciproc care urmează să fie stabilite pe cale diplomatică", a scris suveranul în mesajul său.

Aceasta întâlnire "va deschide noi posibilităţi pentru relaţiile bilaterale dintre Maroc şi Israel", a subliniat el, potrivit Agerpres.

Potrivit unei comunicat al biroului premierului Netanyahu dat publicităţii la Ierusalim, consilierul israelian pentru securitate naţională Tzahi Hanegbi şi ministrul marocan de externe Nasser Bourita "au decis în această seară să stabilească împreună o dată în viitorul apropiat" pentru vizită.

Problema Saharei Occidentale este "cauza naţională a regatului şi prioritatea politicii sale externe", a subliniat Mohammed al VI-lea în mesajul său, salutând o "decizie importantă (care este) atât corectă, cât şi clarvăzătoare".

"Ea se înscrie în dinamica internaţională ireversibilă care vede multe ţări (...) favorizând o soluţie politică definitivă a acestui diferend regional anacronic, pe baza iniţiativei marocane de autonomie pentru regiunea Sahara şi în cadrul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a regatului", a continuat el.

Sahara Occidentală, fostă colonie spaniolă, este considerată un "teritoriu neautonom" de către ONU în absenţa unei reglementări definitive.

De aproape 50 de ani, un conflict armat opune Marocul separatiştilor din Frontul Polisario, susţinuţi de Algeria vecină.

Rabatul pledează pentru un plan de autonomie sub suveranitatea sa exclusivă, în timp ce Polisario solicită un referendum de autodeterminare sub egida ONU, prevăzut la semnarea, în 1991, unui acord de încetare a focului, dar niciodată concretizat.

Marocul exercită presiuni intense asupra partenerilor săi internaţionali - în special Franţa, printr-o campanie mediatică fără încetare - pentru ca aceştia să recunoască "marocanitatea" teritoriului.

Marocul şi Israelul şi-au normalizat relaţiile diplomatice în decembrie 2020 în cadrul acordurilor Avraam, un proces angajat între Israel şi mai multe ţări arabe, susţinut de Washington.

De la normalizarea lor diplomatică, cei doi aliaţi au lucrat pentru a accelera cooperarea lor, în principal militară, de securitate, în comerţ şi turism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.