Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BERD îi dă o veste foarte bună Guvernului Ponta

Coface--Romania-va-inregistra-o-crestere-economica-de-1-1-5--in-2012

România va înregistra în acest an una dintre cele mai rapide cresteri economice din Europa emergenta, de 3% în 2015 si 3,2% în 2016, sustinuta de redresarea zonei euro, potrivit noilor estimari publicate joi de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Institutia financiara a îmbunatatit usor, cu 0,2 puncte procentuale, estimarea referitoare la cresterea economica a României în 2015, de la 2,8%, potrivit Mediafax.

Potrivit BERD, reducerile recente si viitoare ale ratelor dobânzilor în România, permise de încetinirea inflatiei determinata de scaderea preturilor energiei si alimentelor, vor continua sa stimuleze cererea interna în 2015 si 2016.

Cresterea încrederii în industrie si reducerea stocurilor ar putea conduce la cresterea investitiilor din România, dupa doi ani.

Totodata, scaderea din ultima perioada a împrumuturilor neperformante, în urma politicii proactive a bancii centrale în domeniul provizioanelor, este de asteptat ca ajute la revenirea creditarii.

BERD anticipeaza si o crestere a cheltuielilor guvernamentale, pentru o absorbtie mai mare de fonduri europene, care ramâne cea mai scazuta din UE.

Pe ansamblu, toate aceste evolutii ar trebui sa contribuie la cresterea cererii interne din România, considera BERD.

Inflatia medie anuala va ramâne la un nivel de 0,5% în 2015, ca urmare a reducerii TVA pentru produsele alimentare, dar si ca efect al preturilor scazute ale marfurilor.

România este inclusa de BERD între tarile din Europa de Sud-Est, alaturi de Albania, Bosnia si Hezegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, FYR Macedonia, Kosovo, Muntenegru si Serbia. În aceasta regiune, BERD prognozeaza, excluzând Cipru si Grecia, o crestere economica de 2,3% în 2015 si 2,8% în 2016. Incluzând Cipru si Grecia, cresterea din regiune este anticipata la 1,3%, respectiv 2,4%.

Grecia, cel mai nou beneficiar al investitiilor BERD, este grav afectata de temerile ca tara ar putea intra în incapacitate de plata si chiar sa iasa din zona euro. Pentru 2015 BERD estimeaza ca economia elena va stagna, iar în 2016 va avansa cu 2%.

Scenariul de baza al BERD este ca Grecia va reusi sa evite masurile politice drastice si, cu ajutorul unor reforme suficiente, sa revina la crestere si sa îsi asigure continuarea sprijinului financiar din partea comunitatii internationale.

Pe ansamblul celor 35 de state unde BERD este prezenta, institutia financiara anticipeaza stagnare în acest an, urmata de o crestere economica de numai 1,4% în 2016.

Estimarea mascheaza însa diferente regionale mari, noteaza BERD.

În Europa Centrala si Regiunea Baltica (CEB), estimarile referitoare la Polonia, Slovenia, Slovacia si Ungaria au fost îmbunatatite, reflectând efectul masurilor de stimulare din zona euro, care s-a adaugat preturilor scazute ale petrolului.

Regiunea CEB va înregistra o crestere de 2,9% în 2015, comparativ cu estimaarea din ianuarie, de 2,6%. Pentru 2016 este anticipat un avans de 3%.

Perspectivele de dezvoltare pot fi afectate însa de instabilitatea provocata de situatia din Grecia.

Prin contrast cu programul de suplimentare a lichiditatilor din zona euro, înasprirea conditiilor monetare în SUA, asteptata în prezent la începutul anului viitor, va spori presiunile asupra pietelor emergente dependente de intrarile de capital si de necesarul mare de refinantare a datoriilor denominate în dolari.

În acelasi timp, recesiunea profunda din Rusia are un impact peste asteptari în tarile cu care are legaturi economice puternice. Din acest motiv, BERD a înrautatit estimarile pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala.

Potrivit BERD, economia Rusiei se va contracta cu 4,5% în acest an si cu aproape 2% în 2016, urmând ca tara sa fie afectata o lunga perioada de timp de crestere lenta sau stagnare. Preturile scazute ale petrolului si sanctiunile si-au pus amprenta pe o economie deja slaba, cu probleme structurale profunde.

În Ucraina, întreruperea activitatilor economice în estul tarii, impactul negativ al deprecierii grivnei, politicile economice de austeritate si majorarea ctarifelor la energie, precum si contractarea creditelor vor mentine presiunile asupra economiei în acest an.

Banca anticipeaza ca economia ucraineana se va contracta în acest an cu 7,5%, peste estimarea din ianuarie a unui declin de 5%. Daca situatia de securitate nu se va înrautati, este posibil ca economia sa creasca cu 3% în 2016.

În Turcia, care a devenit anul trecut cel mai mare beneficiar al investitiilor BERD, banca prognozeaza o crestere economica de 3% în 2015 si 2016, cu mult sub potentialul pe termen lung al tarii. Potrivit BERD, Turcia este un exmplu de tara prinsa între politicile monetare divergente ale zonei euro si Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.