Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BERD va investi cel puţin 1,1 miliarde euro în Balcanii de Vest în 2019

Mobiasbanca
BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să investească cel puţin 1,1 miliarde euro în infrastructură, energie şi sectorul privat din Balcanii de Vest în acest an, a declarat miercuri un înalt oficial de la BERD, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

BERD, instituţie înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă, este în prezent cel mai mare investitor instituţional în Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru şi Serbia.

"În 2018 am investit 1,1 miliarde euro în cele şase sate din Balcanii de Vest şi pentru acest an intenţionăm să investim cel puţin aceeaşi sumă, dacă nu mai mult", a declarat secretarul general al BERD, Enzo Quattrociocche.

Citește și: EXCLUSIV Planuri mari pentru Rareș Bogdan în Parlamentul European – Cum îi va apăra pe toți românii

BERD va organiza reuniunea sa anuală, precum şi un forum de afaceri, la Sarajevo în perioada 8-9 mai, eveniment cu prilejul căruia liderii din cele şase state din Balcanii de Vest vor discuta despre economiile lor.

"Organizarea reuniunii anuale la Sarajevo va pune în lumina reflectoarelor Bosnia-Herţegovina şi întreaga regiune. Pe de o parte este o iniţiativă politică iar pe de altă parte sperăm că astfel vor fi anunţate proiecte transfrontaliere, lucru de care est nevoie", a spus Enzo Quattrociocche. Potrivit acestuia, BERD a fost implicată în privatizarea companiilor din regiune şi finanţarea IMM-urilor.

Citește și: Propunere șocantă! O susținătoare USR-PLUS vrea ca avortul să fie obligatoriu!

"Sectorul IMM-urilor este important, este coloana vertebrală a economiei", a mai spus Quattrociocche, adăugând că BERD oferă companiilor acces la finanţare, acordându-le credite prin intermediul băncilor locale.

De asemenea, BERD este concentrată pe proiectele din energie, în special pe energiile regenerabile, mai ales după ce în luna decembrie 2018 BERD a aprobat o nouă strategie energetică care interzice proiectele din domeniul cărbunelui. "În ceea ce priveşte energia, ne concentrăm pe regenerabile şi eficienţa energetică", a spus Quattrociocche, subliniind că ţările din regiune se bazează pe cărbune pentru 70% din producţia de electricitate, cu excepţia Albaniei.

Citește și: Ieşire dură din interiorul Băncii Naţionale! Omul lui Mugur Isărescu ‘atacă la baionetă’

În ceea ce priveşte proiectele din infrastructură, până acum BERD a acordat numai Bosniei-Herţegovina aproximativ 550 milioane euro pentru construcţia Coridorului VC care face legătura între Budapesta şi portul croat Ploce. Costul total al coridorului este estimat la trei miliarde euro. "Chiar şi după standardele noastre, este un proiect foarte mare", a spus Quattrociocche, adăugând că BERD a investit până acum 900 milioane euro în acest proiect.

În cazul Bosniei-Herţegovina, BERD a investit 200 milioane de euro anul trecut şi intenţionează să investească alte 300 milioane euro în acest an, jumătate urmând să meargă spre proiecte de infrastructură, a mai spus Quattrociocche.

Citește și: Victor Ponta anunță încă o lovitură devastatoare încasată de Liviu Dragnea! Cine blochează marele plan al liderului PSD

BERD este principalul investitor instituţional din România, cu investiţii de peste 8,3 miliarde de euro. În 2018, banca a angajat peste 400 milioane de euro în diferite sectoare ale economiei româneşti, potrivit comunicatului băncii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.