Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Berlin. 2% din PIB pentru apărare este nerealist în Germania

Ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a calificat vineri, la Bruxelles, drept "nerealist" obiectivul ca ţările NATO să aloce 2% din PIB (produsul intern brut) pentru cheltuielile militare, transmite DPA, potrivit agerpres.

"Nu cunosc nici măcar un singur politician german care să creadă că acesta este un lucru realizabil în Germania, ca să nu mai spunem dezirabil", a afirmat şeful diplomaţiei de la Berlin înainte de începerea reuniunii miniştrilor de externe ai NATO.

Stare de Urgenţă în SUA. Un incendiu puternic a provocat PRĂBUŞIREA unei autostrăzi - FOTO/VIDEO

El a explicat că, pentru Germania, 2% din PIB pentru apărare ar însemna alocarea a 70 de miliarde de euro pe an pentru astfel de scopuri, adică dublul bugetului actual.

Secretarul de stat american Rex Tillerson le-a cerut vineri aliaţilor europeni din NATO să-şi majoreze cheltuielile militare astfel încât să ajungă la 2% din PIB până în 2024, a relatat AFP.

"Aliaţii care nu au programe concrete pentru a depăşi 2% din PIB în materie de apărare până în 2024 trebuie să adopte acum astfel de programe. Cei care au trebuie să-şi accelereze eforturile şi să producă rezultate", a declarat şeful diplomaţiei americane în faţa celor 27 de omologi ai săi din Alianţa nord-atlantică reuniţi la Bruxelles.

ATENŢIE, români! Germania introduce o TAXĂ de drum pentru toţi şoferii străini

Tillerson a cerut totodată în intervenţia sa ca liderii NATO să aprobe acest obiectiv în cursul summitului prevăzut pentru 25 mai la Bruxelles, la care este aşteptat şi preşedintele SUA Donald Trump. Mai mult, ar trebui ca "până la sfârşitul anului toţi aliaţii să-şi îndeplinească angajamentele sau să lanseze programe care să precizeze clar cum" să fie atins acest obiectiv, a adăugat secretarul de stat al SUA.

La summitul NATO din Ţara Galilor din 2014, europenii s-au angajat să îndeplinească obiectivul de 2% pentru apărare până în 2024, într-un context în care Washingtonul acuză de mai multă vreme, dinainte de instalarea la Casa Albă a lui Trump, un dezechilibru în ce priveşte "împărţirea poverii financiare" cu aliaţii săi europeni la capitolul cheltuieli şi investiţii în sfera militară, aminteşte AFP. Până în prezent însă doar cinci ţări europene au atins pragul de 2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.