Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Bibi' Netanyahu critică dur proiectele Unesco din Ierusalim

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a criticat joi două proiecte de rezoluţie asupra "Palestinei ocupate", care urmează să fie dezbătute marţi de către Unesco, estimând că acest organism al ONU pentru cultură "şi-a pierdut puţinul din legitimitate care îi rămăsese", informează AFP, potrivit agerpres.

Textele, prezentate de mai multe ţări arabe, au fost adoptate joi în comisie cu 24 de voturi pentru, şase împotrivă, 26 de abţineri şi două absenţe, potrivit unor participanţi. Dar pentru a fi adoptate definitiv, ele mai trebuie supuse votării în Consiliul executiv marţi.

Yemen: Washingtonul nu doreşte să se implice în războiul civil

Aceste proiecte de rezoluţie vizează "salvarea patrimoniului cultural palestinian şi caracterul distinct al Ierusalimului de Est", partea palestiniană a oraşului ocupată şi anexată de Israel.

Aceşti termeni, precum şi referirea la Israel ca "putere ocupantă", sunt similare celor dintr-o rezoluţie adoptată la jumătatea lunii aprilie.

Israelul îşi exprimase atunci regretul că textul "neagă legătura istorică între poporul evreu şi Muntele Templului", un loc sacru din Ierusalim, privilegiind denumirea arabă de Esplanada Moscheilor pentru a desemna acest sit.

Citește și: Siria: 17 morţi în explozia unei maşini capcană la un post de control rebel (OSDO)

Netanyahu a estimat joi că noile rezoluţii neagă în continuare legătura Israelului cu Muntele Templului.

"A spune că Israelul nu are legătură cu Muntele Templului şi cu Kotel (Zidul Plângerii) este ca şi cum ai spune că chinezii nu au legătură cu Mare Zid Chinezesc sau că egiptenii cu piramidele", a declarat el.

Contrar textului din aprilie, noua rezoluţie "afirmă importanţa Oraşului Vechi al Ierusalimului şi a fortificaţiilor sale pentru cele trei religii monoteiste", a comentat o sursă diplomatică palestiniană.

Alexis Tsipras cere partidului său formarea de alianţe pentru a schimba Europa

Preşedintele parlamentului israelian, Yuli Edelstein, a afirmat pe Twitter că "dacă evreii nu au legătură cu locurile sfinte, Unesco şi ONU nu au nicio legătură cu istoria şi realitatea".

Liderul opoziţiei Isaac Herzog i-a denunţat pe Facebook pe "cei care vor să rescrie istoria, să distorsioneze realitatea şi să inventeze o poveste potrivit căreia Muntele Templului şi Zidul de Vest nu sunt legate de poporul evreu".

Palestinienii şi-au exprimat satisfacţia pentru adoptarea în comisie a acestor texte "care reflectă angajamentul majorităţii statelor membre la principiile Unesco".

În schimb, "SUA s-au opus cu forţă acestor rezoluţii", a reacţionat Departamentul de Stat la Washington. "Noi ne-am exprimat clar profunda îngrijorare în faţa acestor rezoluţii recurente şi politizate care nu fac nimic pentru a produce rezultate constructive pe teren şi estimăm că ele nu ar trebui să fie adoptate", a denunţat purtătorul de cuvânt Mark Toner.

Citește și: Donald Trump ar fi votat numai de 22% dintre sloveni, conaţionalii soţiei sale (sondaj)

Când Palestina a fost admisă în Unesco în octombrie 2011, Israelul şi SUA au încetat să mai verse contribuţia lor financiară pentru acest organism ONU. Datoria Statelor Unite se ridică de atunci la zeci de milioane de dolari, notează AFP.

Cele două ţări şi-au pierdut în noiembrie 2013 la Conferinţa generală a Unesco, care se reuneşte din doi în doi ani pentru a stabili bugetul şi programul organizaţiei.

În schimb, SUA au rămas membre în Consiliul executiv, un fel de consiliu de administraţie al Unesco care veghează la aplicarea programelor decise de Conferinţa generală.

În octombrie 2015, secretarul de stat John Kerry a venit la Paris pentru a cere ca guvernul său să fie reales în cadrul organismului executiv al Unesco.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.