Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden a cerut Indoneziei să nu-l invite pe Putin la summitul G20: 'Nu putem să ne preface că nu s-a întâmplat nimic'

biden putin biden

Statele Unite au declarat vineri că refuză să se raporteze la Vladimir Putin "ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat" după invazia în Ucraina, comentând astfel invitaţia adresată preşedintelui rus la summitul G20 programat să aibă loc în noiembrie, la care a fost invitat şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Statele Unite continuă să creadă că nu putem să ne preface că nu s-a întâmplat nimic în ceea ce priveşte participarea Rusiei la comunitatea internaţională sau la instituţiile internaţionale", a declarat reporterilor adjuncta purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Jalina Porter. Ea nu a precizat însă dacă Washingtonul va refuza să participate la summit ca urmare a invitării preşedintelui Rusiei.

Indonezia a anunţat vineri că l-a invitat la summitul G20 din noiembrie pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi a confirmat că invitaţia a fost adresată şi preşedintelui Vladimir Putin.

Preşedintele american Joe Biden "şi-a exprimat public opoziţia faţă de prezenţa preşedintelui Putin la G20", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, salutând invitarea preşedintelui ucrainean.

Jen Psaki a adăugat că Statele Unite sunt în contact cu autorităţile indoneziene şi a spus că invitaţia adresată Rusiei datează dinaintea invaziei ruse, declanşate pe 24 februarie.

Indonezia, care deţine anul acesta preşedinţia G20, a fost supusă unei puternice presiuni din partea Occidentului, în frunte cu Statele Unite, pentru a exclude Rusia de la summit după invadarea Ucrainei. Jakarta a rezistat însă presiunilor, argumentând că poziţia sa de gazdă îi cere să rămână imparţială, iar preşedintele Joko Widodo a sugerat că invitarea preşedintelui ucrainean trebuie percepută ca un compromis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.