Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scenă ciudată la G7. Macron îl întrerupe pe Biden în fața presei făcând publice informații clasificate (Video)

BFMTV
Biden Macron

Președintele francez Emmanuel Macron a fost filmat luni, în marja reuniunii G7 din Bavaria, întrerupând o discuție între președintele american Joe Biden și consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan. Microfoanele jurnaliștilor au înregistrat apoi cum șeful statului francez îi vorbește omologului său american despre discuțiile avute cu autoritățile din Emiratele Arabe pe tema petrolului, iar gestul său, cu această încălcare a confidenţialităţii, a stârnit nedumerire în rândul analiștilor francezi, relatează BFMTV.

În imaginile difuzate de presă, Emmanuel Macron e surprins grăbind pasul și ajungându-l din urmă pe președintele SUA, întrerupând apoi discuția pe care acesta o avea cu unul dintre consilierii săi cei mai apropiați. Totul pentru a-i vorbi despre apelul telefonic dat celor din Emiratele Arabe Unite, în speranța de a-i convinge să-și mărească producția de barili de petrol.

„Îmi cer scuze că vă întrerup... Joe! Domnule președinte! Scuzați-mă, îmi pare rău că vă întrerup. Joe!” - începe Macron, prinzându-l din urmă pe președintele american.

În continuare, acesta menționează o conversație telefonică cu Mohamed Ben Zayed:

„Așa cum m-ați sfătuit, am decis să îl sun pe președintele Emiratelor Arabe Unite. L-am rugat să își mărească producția. Mi-a spus două lucruri: în primul rând, că e la maximum, asta susține, mi-a spus că e tot ce poate face. În al doilea rând, mi-a spus că, potrivit lui, saudiții ar putea să și-o mărească un pic pe-a lor. Cu 150 (mii de barili, n.r.) sau puțin mai mult, dar nu în cantități mari și nu în următoarele șase luni. Și în fine, în ceea ce privește ce vom face în legătură cu petrolul rusesc, mi-a spus că trebuie să ne asigurăm că India...”

Nu vom ști însă niciodată ce se dorește de la India - notează BFMTV - deoarece Emmanuel Macron este întrerupt de Jake Sullivan, care îi arată camerele de filmat și recomandă continuarea discuțiilor în spatele ușilor închise. „Da, vom vorbi despre asta înăuntru”, a replicat Macron.

„Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor”

Interpelarea lui Joe Biden de către Emmanuel Macron, luni seara, în marja summitului G7 desfășurat la Castelul Elmau din Bavaria, a surprins - spun analiștii -, mai ales că a avut loc în fața microfoanelor și a camerelor de filmat.

Pentru a înțelege mai bine scena, trebuie amintit că aceasta vine în contextul în care liderii celor șapte mari puteri mondiale, sub impulsul americanilor, și-au declarat intenția de a plafona prețul petrolului rusesc și că, pentru a diminua presiunea asupra prețului carburanților, încearcă acum să convingă celelalte țări producătoare să livreze mai mulți barili pe piață.

Luni seară, la BFMTV, fostul ambasador al Franței în Statele Unite, diplomatul Gerard Araud, a comentat: „Cred că Emmanuel Macron nu a văzut că este ascultat. Nu avea niciun interes să spună asta în fața camerelor de filmat. A fost surprins”.

Editorialistul pentru probleme externe al postului BFMTV, Anthony Bellanger, a estimat la rândul său: „Cu atât mai puțin interes cu cât miza este într-adevăr aici. Ceea ce vorbește pentru un minut cu Joe Biden, puțin jenat de altfel, este crucial! Joe Biden va merge în Arabia Saudită peste câteva zile pentru a-și călca pe inimă și pentru a discuta cu prințul moștenitor despre care a spus că este un paria cu care nu vrea să vorbească, ci doar cu tatăl său, regele”.

Joe Biden se va deplasa într-adevăr la Riad pe 15 și 16 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.