Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden nu se joacă. L-a convocat la Casa Albă pe șeicul din Qatar pentru a-i cere să sprijine Europa cu gaze dacă Rusia intră în Ucraina

Twitter
gaz petrol lichefiat LNC

Preşedintele Joe Biden a lăudat luni parteneriatul strâns care leagă Statele Unite ale Americii de Qatar, un emirat din Golf cu bogate zăcăminte de gaze, într-un moment în care Washingtonul încearcă să găsească alternative la gazul rusesc pentru europeni, transmite AFP preluat de agerpres.

Preşedintele american l-a primit pe şeicul Tamim bin Hamad al-Thani lângă şemineul din Biroul Oval, unde a anunţat intenţia de a acorda Qatarului statutul oficial cu o simbolistică puternică de aliat major non-NATO al SUA."Cred că era timpul", a susţinut Joe Biden.

Vizita a permis, de asemenea, gigantului american Boeing să obţină o comandă uriaşă de la Qatar Airways.

Titulatura de "aliat major non-NATO" este o calificare juridică pe care Statele Unite au acordat-o până acum unui total de 17 ţări. Ea permite ţării în cauză să aibă acces la anumite privilegii în materie de apărare şi economie, dar nu garantează, spre deosebire de apartenenţa la NATO, protecţie militară din partea SUA.

Acordarea acestui statut indică importanţa pe care o are pentru SUA Qatarul, care găzduieşte deja o mare bază americană.

Emiratul a jucat un rol crucial în evacuarea americanilor şi a aliaţilor lor din Afganistan şi continuă să reprezinte interesele americane în această ţară.

"Parteneriatul nostru cu Qatarul a fost esenţial pentru cele mai strategice interese ale noastre: relocarea a zeci de mii de afgani, menţinerea stabilităţii în Gaza şi furnizarea unei asistenţe vitale palestinienilor, menţinerea presiunii asupra grupării Stat Islamic", a enumerat Joe Biden.

Şeicul Tamim bin Hamad al-Thani a declarat că discuţiile se vor concentra "în principal pe securitatea (regiunii)".

Joe Biden a spus că doreşte să vorbească cu omologul său şi despre "stabilitatea aprovizionării globale cu energie", în contextul în care Washingtonul şi europenii caută alternative în cazul unei indisponibilităţi a gazului rusesc în ipoteza unui atac al Rusiei asupra Ucrainei. Qatarul deţine rezerve uriaşe şi este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale lichefiate.

"Sunt în curs negocieri" pentru a redirecţiona către Europa din livrările de gaze destinate pieţelor asiatice, dacă va fi necesar, a declarat un oficial din Qatar pentru AFP înaintea întâlnirii.

"Qatarul nu are însă o "baghetă magică", care să răspundă penuriei de gaz în Europa", a estimat însă Bill Farren-Price, director de cabinet al firmei de consultanţă în domeniul energiei Enverus.

Emiratul este la maximum capacităţilor sale de producţie şi trebuie să onoreze deja contractele pe termen lung încheiate cu ţări din Asia.

Luni s-a adâncit totodată şi parteneriatul economic dintre SUA şi Qatar, deja un client major al industriei americane de apărare şi aeronautică. Qatar Airways a comandat 34 de exemplare cargo ale noului 777X de la Boeing, cu o opţiune pentru încă 16 avioane, devenind primul transportator care achiziţionează această aeronavă, pentru un contract de peste 20 de miliarde de dolari. Compania, aflată în conflict deschis cu Airbus-ul european, marele rival al Boeing, a semnat şi o scrisoare de intenţie pentru 25 de avioane 737-10 şi a indicat că este pregătită să comande în total până la 50 de 737 MAX.

Preşedintele Joe Biden, care vrea să revitalizeze industria americană, a declarat luni că aplaudă acest contract care "va sprijini zeci de mii de locuri de muncă bine plătite".

Qatarul "vrea să se poziţioneze în această nişă de cel mai important aliat strategic al SUA în Golf", a declarat Andreas Krieg, profesor la King's College din Londra.

De asemenea, Qatarul împarte cu Iranul cel mai mare zăcământ de gaze din lume şi ar urmări, potrivit experţilor, să joace un rol de mediere între SUA şi Teheran în spinosul dosar nuclear iranian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.