Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biden și Wang Yi discută provocările globale și colaborarea SUA-China

Asia Pacific Foundation of Canada
china sua

Preşedintele american Joe Biden a discutat vineri cu ministrul chinez de Externe Wang Yi, făcând apel la China să colaboreze cu Statele Unite pentru a gestiona "în mod responsabil" relaţia lor şi pentru a "aborda împreună provocările globale", scrie AFP, citat de news.ro.

Cele două mari puteri rivale, care se angajează într-o competiţie acerbă, dar asertivă, sunt datoare una faţă de cealaltă să "îşi gestioneze relaţia în mod responsabil şi să menţină deschise liniile de comunicare", a declarat dl Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

El a subliniat că Statele Unite şi China trebuie să lucreze împreună pentru a aborda provocările globale", a adăugat comunicatul.

Potrivit unui înalt oficial american, Washingtonul a îndemnat în special Beijingul să joace un "rol mai constructiv" pentru a evita o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu între Israel şi Hamas, folosindu-se de relaţiile sale cu Teheranul pentru a face apel la "calm".

Ministrul chinez de externe efectuează o vizită rară la Washington, prima a unui şef al diplomaţiei chineze în SUA din 2018 încoace, continuând o secvenţă diplomatică intensă menită să contribuie la atenuarea unei relaţii tumultoase şi la găsirea unui teren comun.

Întâlnirea sa cu preşedintele Biden a fost atent coregrafiată, la distanţă de presă.

În total, el va fi avut mai mult de "zece" ore de discuţii, inclusiv cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan şi cu secretarul de stat Antony Blinken joi şi vineri, schimburi descrise de partea americană ca fiind "sincere şi aprofundate".

Raportând despre întâlnirea cu Biden, care nu fusese anunţată în prealabil, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, nu a dat nicio indicaţie cu privire la faptul că Beijingul a răspuns favorabil la invitaţia preşedintelui chinez Xi Jinping de a vizita Statele Unite.

"Lucrăm împreună" la o astfel de vizită care să coincidă cu summitul Apec (Cooperarea Economică Asia-Pacific), care urmează să aibă loc la San Francisco la jumătatea lunii noiembrie, a declarat un alt oficial american sub rezerva anonimatului, dând o indicaţie clară că Washingtonul lasă la latitudinea Beijingului să facă anunţul la momentul potrivit.

Preşedintele american şi-a exprimat în repetate rânduri "speranţa" că se vor întâlni din nou înainte de sfârşitul anului, în pofida faptului că ultima lor întâlnire în tete-ŕ -tęte datează de la summitul G20 de la Bali din noiembrie 2022.

Deşi au reluat dialogul, există încă neîncredere între Statele Unite şi China, care îşi dispută influenţa în regiunea Asia-Pacific şi dincolo de ea.

Joi, Wang Yi a cerut ca această relaţie să fie "stabilizată" şi ca cele două mari puteri economice ale lumii să poată să o readucă "pe calea unei dezvoltări sănătoase, stabile şi durabile". El nu a făcut alte declaraţii publice.

Preşedintele democrat nu face un secret din acest lucru. El intenţionează să se angajeze într-o competiţie totală cu China "în conformitate cu regulile internaţionale" şi să apere interesele americane în Asia.

În acest scop, cere Congresului un buget de 7,4 miliarde de euro pentru a ţine China la distanţă, atât militar cât şi economic.

De asemenea, Statele Unite pun accentul pe consolidarea alianţelor lor în Asia, cu India, Japonia, Coreea de Sud, Australia, insulele din Pacific şi chiar Vietnam.

Beijingul vede în acest lucru o dorinţă de a "încercui" China - ceea ce Washingtonul neagă.

În timpul discuţiilor cu Wang Yi, Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la activităţile Beijingului în Marea Chinei de Sud şi au îndemnat Beijingul să reia contactele directe între armatele lor respective, care rămân suspendate.

De asemenea, au abordat problema respectării drepturilor omului în China, precum şi soarta americanilor "deţinuţi pe nedrept" în această ţară, potrivit oficialilor americani.

Chestiunea Taiwan, pe care China o revendică ca parte a teritoriului său, este deosebit de sensibilă, deoarece Beijingul acuză SUA că aţâţă tensiunile.

Într-un raport publicat vineri, Grupul Internaţional de Criză a făcut apel la Beijing, Washington şi Taipei să calmeze spiritele, cu riscul unei confruntări cu consecinţe "catastrofale".

"O invazie a Chinei în Taiwan este puţin probabilă în viitorul apropiat, dar riscul unui conflict este în creştere", scrie autoarea acestuia, Amanda Hsiao, pentru care "traiectoria actuală este periculoasă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.