Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bienala Naţională de Arhitectură 2018

www.uar-bna.ro
bienala nationala aritectura

La 22 mai 2018 are loc evenimentul de lansare a Bienalei Naţionale de Arhitectură 2018, ediţia a XIII-a, organizat de Uniunea Arhitecţilor din România. Lansarea oficială are loc la sediul Uniunii Arhitecţilor din România, la ora 11.00, potrivit Agerpres.

Bienala Naţională de Arhitectură este unul dintre cele mai importante evenimente profesionale ale ''breslei'' arhitecţilor şi se organizează neîntrerupt din 1994, de către Uniunea Arhitecţilor din România, se arată într-un comunicat de presă al Uniunii Arhitecţilor din România. Evenimentul are loc o dată la doi ani, iar până la ediţia din 2012 s-a desfăşurat sub denumirea de Bienala de Arhitectură Bucureşti.

Tema Bienalei Naţionale de Arhitectură 2018 este ''100 de ani de Arhitectură în România'' şi este dedicată unei aniversări cu profundă rezonanţă pentru arhitectură şi profesioniştii acesteia, pentru cultura şi istoria naţionala, se arată pe site-ul https://www.uar-bna.ro/.

Această ediţie a bienalei se caracterizează printr-un format nou, cu mai multe secţiuni. Secţiunile BNA 2018 sunt: ''Arhitectura rezidenţială'', ''Arhitectura construcţiilor publice'', ''Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităţilor'', ''Design interior'', ''Spaţiul public inclusiv'', ''Rural'', ''Arhitectura verde şi energii alternative'', ''Publicaţii de arhitectură'', ''Fotografia de arhitectură'', ''Evenimentul de arhitectură şi strada ca o scenă'', ''Diplome - arhitecţi în devenire''. Acestea se vor desfăşura pentru prima dată în opt oraşe din ţară: Bucureşti, Brăila, Cluj, Constanţa, Iaşi, Oradea, Sibiu, Târgu-Mureş, se precizează în comunicatul de presă.

Citește și: Halle Berry va juca în „John Wick: Chapter 3”

În jurul expoziţiei-concurs va fi organizată, de asemenea, o suită de alte evenimente conexe - conferinţe, expoziţii, dezbateri profesionale, lansări de carte, evenimente culturale care pun în evidenţă legăturile arhitecturii cu arta fotografiei, filmului şi a teatrului şi care vor atrage nu numai profesionişti, ci şi un public larg.

Lansarea oficială din 22 mai 2018 are loc în prezenţa preşedintelui de onoare al ediţiei a XIII-a a Bienalei, acad. prof. dr. arh. Romeo Belea, a preşedintelui Uniunii Arhitecţilor din România, arh. Ileana Tureanu, a Comisarului Bienalei din acest an, conf. dr. arh. Bogdan Tofan, şi a secretarului Bienalei, arh. Adina Mastalier. La ora 16.30, în cadrul evenimentului ''Romanian Design Week'' va avea loc lansarea identităţii vizuale a celei de-a XIII-a ediţii a Bienalei Naţionale de Arhitectură şi deschiderea oficială a concursului de proiect.

Calendarul acestei ample manifestări începe la 22 mai şi se încheie la 30 octombrie 2018.

Precedenta ediţie, a XII-a, desfăşurată în 2016, a cărei lansare a avut loc la 28 aprilie, a avut ca temă ''Recuperarea reperelor'', tradusă într-un demers complex şi conştient, pentru asumarea rolului arhitectului şi urbanistului faţă de societate, potrivit https://www.uar-bna.ro/. Preşedintele BNA 2016 a fost arh. Dan Sergiu Hanganu, iar Comisarul Bienalei a fost prof. dr. arh. Georgică Mitrache.

Ediţia din 2014, cea de-a XI-a, organizată de Uniunea Arhitecţilor din România, în colaborare cu Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ''Ion Mincu'' din Bucureşti, a avut ca temă ''Dilemele şi provocările spaţiului arhitectural (România, 2013-2014)''. Expoziţia-concurs a fost structurată pe şase secţiuni şi a cuprins lucrări executate ori publicaţii editate în ultimii doi ani de arhitecţi cu drept de semnătura, urbanişti, arhitecţi de interior, conductori arhitecţi, designeri, scenografi, restauratori, istorici şi critici de artă şi arhitectură. Preşedintele de onoare al BNA 2014 a fost arh. Dan Sergiu Hanganu, iar Comisarul Bienalei a fost prof.dr.arh. Sergiu Nistor.

Citește și: FC Midtjylland a cucerit al doilea său titlu de campioană a Danemarcei la fotbal

Ediţia a X-a a BNA, din 2012, a avut ca eveniment principal expoziţia-concurs care a întrunit creaţia arhitecţilor români din ţară şi străinătate din ultimii doi ani. Au fost organizate totodată o serie de alte expoziţii, precum şi mai multe conferinţe şi comunicări. Ediţia a X-a a fost legată de aniversarea a 120 de ani de la constituirea Societăţii Arhitecţilor Români, de împlinirea a 120 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Arhitectură, precum şi de comemorarea a 100 de ani de la moartea arhitectului Ion Mincu. Comisarul BNA 2012 a fost prof. dr. arh. Cristina Gociman, potrivit https://www.uniuneaarhitectilor.ro/.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.