Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concertul de Ceaikovski interpretat de violonistul Răzvan Stoica şi orchestra simfonică orădeană

ArgesisArt
vioara

Violonistul Răzvan Stoica va interpreta joi, la Filarmonica din Oradea şi vineri, cu aceeaşi orchestră orădeană, la Sfântu Gheorghe, Concertul pentru vioară şi orchestră, de Ceaikovski, "o capodoperă a artei violonistice", sub bagheta dirijorului Janko Zsolt şi folosind vioara Stradivarius "The Queen" pe care cântă din anul 2008.

"Este concertul cu care am câştigat cele mai importante premii. Aş putea spune că este concertul meu de suflet, cu care am câştigat şi finala concursului Stradivarius şi de la Bratislava... Are o încărcătură emoţională mare şi îmi place că uneori, chiar vioara acompaniază orchestra, invers decât se obişnuieşte. E special. Dificil tehnic şi interpretativ. Motiv pentru care este unul din concertele impuse în concursuri. Îl ascultam, pe casetă, chiar şi la radio, când eram copil şi mi se părea imposibil de cântat, fantastic şi nu-mi venea să cred că cineva poate să-l cânte la vioară. Pentru ca după mulţi ani, iată, e posibil", a declarat miercuri, în conferinţă de presă, Răzvan Stoica.

Potrivit directorului artistic Kurucz Tibor, concertul cuprinde "trei piese superbe", concertul lui Ceaikovski fiind încadrat de uvertura "Frumoasa Melusina", respectiv Simfonia a IV-a "Italiana", compuse de Mendelssohn Bartholdy.

Cei 48 de artişti orădeni, împreună cu solistul Răzvan Stoica şi dirijorul Janko Zsolt se vor deplasa vineri dimineaţă la Sfântu Gheorghe, unde vor susţine de la ora 19, acelaşi concert, filarmonica orădeană dând astfel curs unei invitaţii mai vechi, de aproape un an, a Casei de cultură "Konya Adam" din acest oraş.

Cele două concerte prezentate de Filarmonica din Oradea vor marca şi prima colaborare dintre artistul invitat Răzvan Stoica şi dirijorul permanent al orchestrei simfonice Janko Zsolt.

Potrivit directorului artistic, unicul concert pentru vioară şi orchestră al lui Ceaikovski este unul dintre cele mai cunoscute concerte pentru vioară, dar şi unul dintre cele mai dificile din punct de vedere tehnic, fiind considerat "o capodoperă a artei violonistice". Lucrarea a fost compusă în anul 1878, la Clarens, Elveţia, o staţiune situată pe malul lacului Geneva, unde Ceaikovski se recupera în urma depresiei cauzate de căsătoria dezastruoasă cu Antonina Miliukova.

Ca urmare a câştigării concursului Strad Prize, violonistul Răzvan Stoica are drept de folosinţă a viorii Stradivarius "The Queen", datată 1729. Acesta este doar unul dintre cele peste 25 de premii câştigate la concursuri internaţionale. Răzvan Stoica a obţinut, în 2013, titlul de "Cel mai bun tânăr violonist", când a participat la Euro Broadcast Competition, de la Bratislava, reprezentând România. Până în acest moment este singurul român care a câştigat această distincţie.

Violonistul are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar şi în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar "Strad Style" şi compozitorul coloanei sonore. Strad Style a fost premiat la festivalurile de profil din toată lumea. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franţa, şi colaborează cu dirijori de renume. "... o stea a violonisticii europene s-a născut şi se numeşte Răzvan Stoica", nota, în 2017, Los Angeles Times, conform agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.