Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţ groaznic al seismului de 7,3 grade de la graniţa dintre Iran şi Irak: 328 de morţi în Iran

cutremur

Cel puţin 328 de iranieni au murit, iar 4.000 au fost răniţi în cutremurul violent, cu magnitudinea de 7,3 grade, care s-a produs duminică la graniţa dintre Iran şi Irak, potrivit informaţiilor apărute luni pe agenţia iraniană de presă IRNA, preluate de Xinhua. Epicentrul cutremurului a fost localizat la aproximativ 32 de kilometri sud de oraşul Halabja, într-o regiune muntoasă din estul Irakului, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Bagdad şi 400 kilometri de Teheran, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS).

Cutremurul s-a produs la 9:18 p.m. ora locală (00:18 GMT) când cea mai mare parte a oamenilor se aflau în locuinţe, potrivit USGS. Unda seismică a fost resimţită în mai multe provincii iraniene de la graniţa cu Irak, inclusiv în Teheran. Peste 20 de sate iraniene din provincia Kermanshah au suferit distrugeri, iar alimentarea cu apă şi energie au fost întrerupte. Infrastructura rutieră din regiune a fost avariată. Spitale mobile au fost instalate în regiunile afectate de cutremur.

Magnitudinea replicilor a variat între 4,5 şi 6,1. Unda seismică a fost, de asemenea, resimţită în Turcia, Armenia, Arabia Saudită, Kuweit şi Emiratele Arabe Unite. În oraşele Sanandaj şi Qasr-e Shirin din vestul Iranului, oamenii au fost evacuaţi din locuinţe în urma cutremurului violent. Esmail Najar, directorul Organizaţiei Naţionale pentru Managementul Dezastrelor, a declarat că mai mulţi răniţi sunt prinşi sub dărâmături în regiunile Qasr-e Shirin şi Sarpol-e Zahab din provincia Kermanshah. Martori din Sarpol-e Zahab spun că au fost îngroziţi de peisajul pe care l-au zărit luni dimineaţa, spunând că jumătate dintre clădiri erau distruse, potrivit agenţiei de presă iraniene Tasnim. Au fost anunţate trei zile de doliu în provincia Kermanshah.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a îndemnat toate autorităţile şi instituţiile iraniene să ''alerge în ajutorul celor afectaţi în orele imediat următoare'' incidentului. Khamenei a declarat că toate resursele administrative ale ţării au trebuit mobilizate rapid pentru a preveni creşterea bilanţului victimelor, potrivit Press TV. Acesta a făcut apel la forţele armate iraniene pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor de dărâmături şi transferarea răniţilor către centrele medicale.

Preşedintele Hassan Rouhani a subliniat, într-o convorbire telefonică cu ministrul de interne, nevoia unei mobilizări maxime din partea autorităţilor. Luni, ministrul de interne Abdolreza Rahmani Fazli s-a deplasat în provincia afectată de cutremur Kermanshah, însoţit de ministrul sănătăţii, Hassan Qazizadeh Hashemi, şeful Semilunii Roşii iraniene, Ali Asqar Peivandi, şi o delegaţie prezidenţială, potrivit IRNA. Delegaţia are misiunea de a evalua derularea ajutorului de urgenţă oferit oamenilor afectaţi de cutremur şi să raporteze implementarea măsurilor la locul dezastrului, conform Agerpres.

Iran este una dintre ţările cele mai active seismic din lume, mai multe falii majore traversând aproape 90% din teritoriul ţării, iar cutremure devastatoare se produc frecvent. Cel mai violent cutremur din istoria modernă a Iranului a avut loc în iunie 1990, a distrus oraşele din nord Rudbar, Manjil şi Lushan, precum şi numeroase sate, numărul victimelor fiind de peste 37.000. Cutremurul produs în oraşul Bam, din sud-estul ţării, în decembrie 2003, a provocat moartea a 26.000 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.