Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilant in Justitie: peste 50.000 de inculpati trimisi in judecata

dosar justitie

În cursul anului 2014 au fost trimiși în judecată 50.342 inculpați persoane fizice și 358 inculpați persoane juridice, cei mai mulți pentru infracțiuni contra patrimoniului (circa 14.000), în scădere față de anul precedent, se arată în raportul de activitate al Ministerului Public prezentat marți de procurorul general Tiberiu Nițu.

"Pentru infracțiuni contra persoanei au fost trimiși în judecată 9.462 de inculpați, iar pentru infracțiuni contra patrimoniului — 14.320 de inculpați. Dacă în privința primei categorii de infracțiuni menționate numărul persoanelor trimise în judecată este, în principiu, similar celui de anul trecut, în cazul celei de a doua categorii se observă o scădere importantă: de la aproximativ 24.000, la aproximativ 14.000", a spus Nițu, la prezentarea bilanțului.

El a menționat că acest lucru are drept cauză principală prevederea noii legi penale despre posibilitatea împăcării, care stinge litigiul penal, la care se adaugă și legea mai favorabilă privind prescripția, aplicabilă multora dintre infracțiunile contra patrimoniului.

"Cred că merită însă o privire specială acele dosare în care, în anul 2014, pentru prima oară, s-au luat măsuri de o semnificație istorică: este vorba, pe de o parte, de faptul că au fost deferite justiției persoane vinovate de infracțiuni contra umanității comise în timpul regimului comunist și, pe de altă parte, de acela că au fost redeschise dosare privind fapte de aceeași natură și gravitate spre a fi investigate tot din perspectiva crimelor contra umanității, redeschiderile fiind confirmate și de către judecător", a mai declarat Nițu.

Potrivit procurorului general, este de remarcat faptul că a scăzut numărul inculpaților trimiși în judecată pentru accidente mortale de circulație, 445, față de 760 în anul 2013.

"Atrage însă atenția numărul mare de infracțiuni grave comise între membrii familiei (omor, viol, loviri sau alte violențe și vătămare corporală), ceea ce impune cu necesitate strategii și acțiuni de prevenire din partea autorităților responsabile", a precizat Tiberiu Nițu.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.