Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bilanţul ciclonului Mocha a crescut la 145 de morţi, în Myanmar

Ciclonul Mocha

Cel puţin 145 de persoane au murit în Myanmar în urma ciclonului Mocha, fenomen care a afectat de asemenea Bangladesh. Marea majoritate a victimelor sunt rohingya, a anunţat junta într-un comunicat emis vineri, transmite AFP.

La Geneva, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a declarat vineri că aproximativ 800.000 de persoane afectate de trecerea ciclonului prin Myanmar au nevoie de ajutoare alimentare de urgenţă, potrivit Agerpres.

Ciclonul Mocha a lovit Myanmar şi Bangladesh duminică, cu ploi puternice şi vânturi de 195 km/h care au demolat clădiri şi au transformat străzile în râuri.

Cea mai puternică furtună care a lovit regiunea în mai bine de un deceniu a măturat sate, a dezrădăcinat copaci şi a întrerupt comunicaţiile în mare parte din statul Rakhine, unde sute de mii de rohingya trăiesc în tabere pentru refugiaţi după decenii de conflicte interetnice.

"În total, 145 de persoane au murit în timpul ciclonului", a declarat echipa de comunicare a juntei. "Conform informaţiilor pe care le-am obţinut, patru soldaţi, 24 de locuitori şi 117 bengalezi au murit în furtună, se arată în comunicat.

"Bengalez" este un termen peiorativ folosit în Myanmar cu referire la minoritatea musulmană. Aproximativ 600.000 de rohingya trăiesc de câteva generaţii în Myanmar, privaţi de acces la servicii sanitare şi educaţie, "sub un regim de apartheid", potrivit Amnesty International.

Toţi sunt trataţi drept străini şi trebuie să solicite autorizaţie chiar şi înainte de a ieşi din satul lor.

Liderul unui sat rohingya a declarat pentru AFP că peste o sută de persoane au fost date dispărute numai în satul său în urma ciclonului.

Conducătorul altui sat de lângă Sittwe, capitala statului Rakhine, a declarat pentru AFP că cel puţin 105 rohingya au murit în regiunea aşezării sale, bilanţul nefiind definitiv.

În ţara vecină Bangladesh, oficialii au declarat pentru AFP că nicio persoană nu şi-a pierdut viaţa în timpul ciclonului, care a trecut prin apropierea unor tabere uriaşe de refugiaţi, unde trăiesc aproape un milion de rohingya.

Potrivit comunicatului juntei, informaţiile difuzate de media despre moartea a 400 de rohingya sunt "false", junta precizând că urmează să fie luate măsuri împotriva instituţiilor de presă care le-au publicat. După lovitura de stat din urmă cu peste de doi ani, junta a arestat zeci de jurnalişti şi a închis instituţii mass-media considerate critice la adresa regimului său.

Mii de saci cu orez, pompieri şi salvatori au fost trimişi pe calea apei şi aerului în statul Rakhine, a informat vineri presa susţinută de juntă.

Zborurile au fost reluate joi, conform programului obişnuit, pe aeroportul Sittwe, potrivit ziarului oficial Global New Light of Myanmar.

Agenţiile pentru ajutor internaţional, printre care Programul Alimentar Mondial, au intervenit pe teren în oraşul Sittwe, săptămâna aceasta, potrivit corespondenţilor AFP aflaţi la faţa locului.

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al juntei nu a răspuns imediat la întrebarea dacă agenţiile ONU au avut acces în taberele pentru refugiaţi situate în afara Sittwe.

În 2017, în urma unei violente represiuni militare, sute de mii de rohingya au fugit în Bangladeshul vecin, raportând cazuri de crimă, viol şi incendiere.

Liderul juntei, Min Aung Hlaing, aflat la putere de la lovitura de stat din 1 februarie 2021, totodată cel care a condus forţele armate în timpul represiunii din 2017, a catalogat identitatea rohingya drept "imaginară".

Cicloanele, numite uneori uragane în Oceanul Atlantic şi taifunuri în Oceanul Pacific, reprezintă o ameninţare obişnuită pentru coastele nordice ale Oceanului Indian, unde trăiesc zeci de milioane de persoane.

În mai 2008, ciclonul Nargis a lăsat în urmă cel puţin 138.000 de morţi sau dispăruţi în Myanmar, acesta fiind cel mai grav dezastru natural din istoria ţării. Reacţia juntei la dezastrul de la acea vreme a fost criticată de comunitatea internaţională, fiind acuzată că a blocat acordarea ajutoarelor de urgenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.