Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Binom șchiop la vârful PSD

PSD

Lupta pentru putere din interiorul PSD s-a spart ca un balon de sapun.

Liviu Dragnea a trecut granițele Teleormanului sub președinția lui Mircea Geoană la PSD. Asta nu l-a împiedicat ca, odată căpătată anvergură națională și râvnita funcție de Secretar General al PSD, să joace cu Victor Ponta la Congresul care l-a decapitat pe Geoană.

"Şi eu şi până acum, şi în continuare, am lucrat foarte bine cu Liviu Dragnea şi vom face o echipă foarte bună. Gândiţi-vă că ne completăm foarte mult. Eu am experienţa mea la nivel guvernamental central, Liviu Dragnea are o experienţă extraordinară în ceea ce priveşte structurile locale. Chiar e o completare excelentă", declara Victor Ponta, dupa Congresul din 2010.

Binomul era gata.

Liviu Dragnea i-a fost, de atunci, extrem de folositor lui Victor Ponta. A dus în spate campaniile electorale, a tinut legatura cu baronii, a asigurat comunicarea Guvern-teritoriu în locul lui Ponta, a negociat functiile in USL.

În ultimul an a început să iasă la suprafață lupta pentru scaunul lui Ponta in PSD.

"Dacă Liviu Dragnea acţionează în loc să mă ajute în campanie - şi el e şeful de campanie, şi mă va ajuta - şi se ocupă să fie prim-ministru, da, dar nu va fi cazul, pentru că Liviu Dragnea este un personaj politic extrem de inteligent şi de pragmatic şi ştie foarte bine, că a fost alături de mine din 2010, că, atât timp cât am fost uniţi noi doi, am câştigat tot", spunea în urmă cu un an de zile Victor Ponta.

Liviu Dragnea l-a împins în permanență pe Victor Ponta să candideze la alegerile prezidențiale. Odată intrat în cursă, Ponta elibera scaunul de sef al PSD. Fie pleca la Cotroceni, fie apareau premisele schimbarii sale datorita unei infrangeri la alegerile prezidentiale.

Lupta a continuat in PSD.

Dupa aparitia unor stenograme in care Dan Sova ii cerea lui Viorel Hrebenciuc sprijinul pentru sefia PSD, deputatul PSD Sebastian Ghiţă a anunţat, la propria televiziune, că va candida în tandem cu Liviu Dragnea pentru funcţiile de preşedinte executiv şi, respectiv, preşedinte al PSD, în cadrul unui ”congres rapid” după prezidenţiale.

În paralel, binomul nu a fost spart nicio clipa.

"Eu am luat o decizie pe care acum o spun prima dată public, nu o ştie nimeni, şi anume am spus atunci că, dacă cumva Victor Ponta pierde alegerile, eu merg în continuare cu el, adică dacă Victor Ponta cumva pierde alegerile, îmi asum împreună cu el", spunea Dragnea inainte de alegerile prezidentiale. "Eu voi rămâne cu Victor Ponta şi, dacă, Doamne fereşte!, ceea ce nu cred, va pierde alegerile - nici el nu ştie, acum află şi el dacă se uită la emisiune - o spun tuturor ca să ştie şi oricine din partid că eu nu aştept ca dacă Victor Ponta pierde alegerile eu să îi iau locul. Nu. Dacă el pierde înseamnă că e şi eşecul meu", spunea Dragnea intr-un discurs pe care incepuse sa-l repete mecanic cu fiecare ocazie.

Binomul a trecut diferit prin eșecul de la prezidențiale: Dragnea a slăbit, Ponta s-a salvat.

Un episod delicat s-a consumat imediat dupa alegerile pierdute. Cu Victor Ponta plecat in strainatate, Liviu Dragnea anunta in tara bomba: majoritatea liderilor PSD vor congres rapid, pana de Craciun, lucru care ar fi putut sa-i fie fatal lui Victor Ponta. Revenit in tara, liderul PSD respinge ideea. "Dacă făceam acum repede în decembrie un Congres, eu nu candidam. Le-am spus foarte clar colegilor mei că în decembrie nu sunt pregătit pentru aşa ceva. Ori nimeni nu şi-a mai dorit în luna decembrie congres”, a spus Ponta.

În decembrie 2014, in contextul unor noi suspiciuni privind anchete care-l privesc pe Liviu Dragnea, acesta renunta la functia de Vicepremier. Motivul oficial nu a fost niciodata altul decat ca Dragnea trebuie sa se ocupe de viata de partid dupa esecul din alegeri.

Recent, Liviu Dragnea a fost condamnat de ÎCCJ la un an de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind definitivă și a ieșit din Guvern părăsind funcția de ministru al Dezvoltării Regionale.

Dragnea rămâne Președinte Executiv al PSD, cu mandatul pe masa partidului.

Este tinut in 'viata' in partid inclusiv pentru ca inca ii mai este util lui Victor Ponta: trebuie sa conduca alegerile din 2016.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.