Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biografia neromanțată a lui Verestoy Attila: cine i-a pus porecla 'Drujba lui Drumnezeu'

www.mazsol.com
verestoy attila

Senatorul UDMR Verestoy Attila a murit, la vârsta de 63 de ani, el urmând a împlini 64 de ani pe data de 3 martie. Senatorul suferea de cancer și se afla de mai multă vreme internat în spital.

Citește și: A murit Verestoy Attila, senator UDMR

Verestoy Attila este în politică încă din anul 1990, când a obținut primul mandat de senator. De atunci încoace, Verestoy Attila s-a regăsit în fiecare Legislativ, având la activ opt mandate de senator.

Senatorul a făcut parte din aproape toate delegațiile politice ale UDMR, fiind prezent la marile negocieri politice din ultimii 27 de ani. Nu de puține ori, Verestoy Attila a fost cel care a reușit să descurce situații încurcate. În mediul politic legenda spune că negocierile adevărate se duceau între Viorel Hrebenciuc și Verestoy Attila, restul fiind doar formalități.

„Interesul meu pentru problemele maghiarimii a atras atenţia fostei securităţi. Deoarece am încercat să iau legătura cu preşedintele din acea vreme a Asociaţiei Internaţionale a Maghiarilor, dr. Pungor Ernő, a fost interzisă participarea mea la orice programe la nivel internaţional. Bursa de merit în străinătate pe care am primit-o, în ciuda faptului că a fost acceptată de către conducerea Academiei Ştiinţifice de Cercetare, nu a fost aprobată de securitate“, declara parlamentarul pe site-ul UDMR.

Potrivit aceleiaşi surse, Verestoy a luat parte la evenimentele din decembrie 1989, începând cu data de 21. „La prima întâlnire a iniţiatorilor Uniunii (pe 22 decembrie 1989) mi-am asumat rol în organizarea UDMR, sunt membru fondator, înregistrarea oficială a Uniunii a fost sarcina mea (26 ianuarie 1990). Activitatea mea depusă pentru comunitatea maghiară este strâns legată de munca mea din parlament. Ca senator sunt membru în Comisia Parlamentară pentru controlul SRI. Sunt liderul de grup al UDMR în Senat“, afirma senatorul.

Cum a ajuns să fie poreclit ”Drujba lui Dumnezeu”

La începutul anilor ’90, revista Academia Caţavencu îi dăduse porecla „Drujba lui Dumnezeu“, pentru că provenea dintr-un bazin electoral în care principala afacere era tăierea pădurilor din Harghita şi exportarea buştenilor sau a cherestelei în Austria şi Ungaria.

Ulterior, Verestoy Attila a fost unul dintre magnații afacerilor cu material lemnos din România si din sud-estul Europei.

Avere de 50 de milioane de euro

Averea sa a fost estimată de revista Capital, pentru anul trecut, la 48-50 de milioane de euro. Acesta avea investiţii substanţiale pe piaţa de capital, fiind unul dintre cei mai bogaţi politicieni din România. În cea mai recentă declaraţie de avere, acesta deţinea un pachet de peste 11 mii de acşiuni la Tranzgaz în valoare de 4,75 de milioane de lei.

De asemenea, acesta mai deţinea şi 45 de mii de acţiuni la Romgaz a căror valoare de piaţă este de 1,5 milioane de lei. În total, valoarea de piaţă a tuturor acţiunilor pe care le deţine la BVB, în 2016, a fost de 43 de milioane de lei. În total, avea în conturi ca depozite, peste 7 milioane de euro, plus  11 imobile în mai multe judeţe din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.