Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BIOGRAFIE NEROMANȚATĂ Cariera Adinei Vălean: cunoscută drept soția lui Crin Antonescu și ajunsă la funcția de comisar european pe Transporturi

Facebook/ Adina Valean
Adina Valean

Adina Vălean, propusă de Guvern pentru funcția de comisar european și acceptată de președintele-ales al CE Ursula von der Leyen, este europarlamentar PNL încă din 2007. Ea a fost deputat PNL în Parlamentul României și este soția fostului președinte al liberalilor, Crin Antonescu, anunță MEDIAFAX.

Adina Vălean, în vârstă de 51 de ani, este din comuna Țintea, județul Prahova, potrivit CV-ului afișat pe site-ul Camerei Deputaților. Ea a fost parlamentar PNL în legislatura 2004-2008. Primul mandat de europarlamentar l-a obținut în anul 2007, de când România a aderat la Uniunea Europeană.

Citește și: Ultimă oră! Decizii cruciale luate de Banca Națională, după instalarea Guvernului Orban

În actuala legislatură a PE, Vălean este președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Inițial, printre primii înscriși în competiția internă a PNL pentru europarlamentarele din acest an a fost Crin Antonescu, însă nu a prins un loc eligibil pe listă. În schimb, soția acestuia Adina Vălean avea să obțină un nou mandat de eurodeputat pe listele partidului la alegerile din 26 mai 2019.

Eurodeputatul PNL a deținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului European între anii 2014 și 2017 și pe cea de președinte al grupului parlamentar european al ALDE între 2007 și 2014.

Între 1999 și 2000, Adina Vălean a fost director al Asociației pentru Libertate și Dezvoltare, iar între 2001 și 2004 a fost director general al Institutului pentru Inițiativă Liberă.

Actualul eurodeputat PNL a fost, între anii 1997 și 1999 director pentru relația cu Direcţiile Judeţene pentru Tineret şi Sport şi organizaţiile neguvernamentale de tineret, în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului. A fost reprezentant guvernamental în programul „Youth for Europe” al UE, potrivit sursei citate.

Între 2000 și 2002, Adina Vălean a avut funcția de secretar general al Tineretului Național Liberal. A fost și director executiv adjunct în campania PNL pentru alegeri generale, în anul 2000.

Vălean are un master în Studii de Integrare Europeană și Securitate, din anul 2006 și o diplomă de licență de la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București, încă din 1990.

Citește și: EXCLUSIV Avem toate contractele cu fonduri europene ale lui Dan Barna! Partener în proiecte de peste 20 de milioane de euro

Președintele ales al Comisiei Europene Ursula von der Leyen a acceptat-o pe Adina Vălean pentru a prelua funcția de comisar european pentru Transporturi, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al echipei de tranziție a Executivului UE.

Cele două propuneri făcute de Guvernul Orban și primite, miercuri, de Comisia Europeană pentru funcția de comisar european au fost eurodeputații PNL Siegfried Mureșan și Adina Vălean.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că, în conformitate cu prevederile legale, va trimite către președinții celor două Camere ale Parlamentului solicitarea de a organiza audieri în comisiile de specialitate pentru comisarul european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.