Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Birchall s-a întâlnit cu ministrul german de stat pentru Europa: S-a discutat despre UE şi Brexit

inquamphotos.com / Octav Ganea
ana birchall

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere cu Michael Roth, ministru de stat pentru Europa în cadrul MAE german, marţi, la Bruxelles, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, ocazie cu care cei doi au vorbit despre viitorul UE şi perspectivele Uniunii în contextul Brexit. Întrevederea a prilejuit şi un schimb de opinii consistent cu privire la pregătirile pentru preluarea de către România a preşedinţiei Consiliului UE, migraţia, MCV, informează MAE într-un comunicat transmis Agerpres.

Ana Birchall a subliniat importanţa deosebită a parteneriatului româno-german şi a cooperării pe teme de interes actual pe agenda europeană. În privinţa procesului de reflecţie privind viitorul UE şi în perspectiva Summitului aniversar de la Roma din 25 martie, oficialul român a reiterat accentul acordat de ţara noastră pentru consolidarea şi redinamizarea construcţiei europene, în baza unor abordări inclusive în plan UE, arată MAE. În acest sens, ministrul delegat Ana Birchall a subliniat că "UE rămâne un proiect indispensabil pentru noi toţi", abordarea României în dezbaterea privind viitorul Europei fiind centrată pe această idee de bază.

"România este pe deplin deschisă să coopereze cu statele membre promotoare ale integrării europene pentru susţinerea unui proiect european consolidat, în baza respectului pentru principiile şi valorile sale fundamentale. Suntem de acord cu necesitatea reformei instituţiilor europene, însă aceasta nu se poate face sacrificând unitatea europeană. Nu avem nevoie de o Europă cu mai multe viteze, ci de o Europă care să ne unească cu mai mult angajament politic şi voinţă de a acţiona împreună, în baza valorilor europene, pentru a soluţiona provocările actuale care nu pot fi depăşite decât prin efortul comun al statelor membre şi al instituţiilor europene deopotrivă", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, potrivit comunicatului.

Birchall a reafirmat, în context, poziţia României pentru soluţii constructive şi inclusive, arătând că ţara noastră nu susţine idei precum cele care propun ca soluţie "o Europă cu mai multe viteze", acestea putând accentua fragmentările şi clivajele la nivelul Uniunii. Cu privire la dosarul Brexit, oficialul român a precizat că obiectivul României este acela de a gestiona acest proces complex într-un mod corect, constructiv şi predictibil, conform prevederilor din Tratatele Uniunii. Ea a reiterat, totodată, importanţa acordată de România respectării tuturor principiilor şi valorilor europene în relaţie cu toţi cetăţenii europeni.

Pe parcursul discuţiilor, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a evocat progresele substanţiale obţinute de România în dosarul MCV, reconfirmate în rapoarte succesive ale Comisiei Europene şi a precizat că autorităţile române îşi concentrează eforturile pe consolidarea acestui parcurs, în vederea finalizării cât mai rapide a obiectivelor MCV. Birchall a reliefat necesitatea unor abordări principiale în raport cu progresele înregistrate de România în dosarul MCV şi evitarea conexiunilor cu deciziile privind alte dosare europene, precum Schengen şi fonduri structurale. În discuţii a fost abordată şi tema pregătirilor României în perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului UE în 2019 şi posibilităţile de aprofundare a cooperării în acest dosar.

În ceea ce priveşte migraţia, Ana Birchall a reafirmat susţinerea României pentru continuarea eforturilor comune UE în materie şi a amintit rolul important al unor abordări consensuale şi coerente în plan european, în vederea obţinerii unor rezultate sustenabile, precizează MAE. Cei doi demnitari au convenit o coordonare mai aprofundată şi intensificarea dialogului în materie de afaceri europene în perioada următoare, mai arată MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.