Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Biserica Ortodoxă Ucraineană, interzisă într-o regiune din nord-vestul Ucrainei/ Decizii similiare în alte două regiuni

biserica ortodoxa ucraina

Deputații consiliului regional din Volin (regiune din nord-vestul Ucrainei, la granița cu Polonia și Belarus) au decis în unanimitate să interzică activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) în regiune, a anunțat marți presa ucraineană.

  • Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC), cea mai mare biserică ortodoxă din Ucraina, a fost până de curând o biserică autonomă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse. Aceasta a organizat un consiliu în mai 2022, în urma căruia și-a declarat independența față de Patriarhia Moscovei. În același timp, discuțiile cu privire la faptul dacă UOC a devenit cu adevărat independentă de Moscova sunt încă în curs de desfășurare. Mulți episcopi și preoți nu susțin separarea UOC de Moscova.

De asemenea, deputații au recomandat administrației militare regionale din Volin să rezilieze acordurile de închiriere a bisericilor, care sunt monumente de arhitectură, cu comunitățile religioase ale UOC.

"Din 1991, 18 astfel de structuri au fost transferate autorităților regionale pentru 8 organizații religioase. Majoritatea covârșitoare a monumentelor de arhitectură locală a fost transferată de către comitetele executive raionale și administrația regională de stat UOC-MP", notează "Suspіlne Novyny", citându-l pe unul dintre deputați.

Decizii similare în alte regiuni

Cu o zi înainte, deputații din regiunea Rivne au votat, de asemenea, interzicerea UOC pe teritoriul regiunii. Măsuri similare au fost introduse în una dintre comunitățile din regiunea Khmelnitski. Toate aceste decizii au fost însoțite de cereri de preluare a bisericilor care sunt folosite de UOC.

În același timp, autoritățile de la Kiev continuă încercările de a evacua Biserica Ortodoxă Ucraineană din Kiev-Pechersk Lavra, unul dintre cele mai vechi și mai venerate sanctuare ortodoxe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.