Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Black Lives Matter propusă la Premiul Nobel pentru Pace

pbs.org
Black Lives Matter

Mişcarea împotriva inegalităţilor rasiale Black Lives Matter (BLM), relansată anul trecut de moartea afroamericanului George Floyd, a fost propusă la Premiul Nobel pentru Pace de către un parlamentar norvegian, relatează AFP, potrivit news.ro.

Înfiinţată în 2013 în Statele Unite, mişcarea ”a devenit una dintre cele mai puternice mişcări mondiale în lupta împotriva nedreptăţii rasiale”, declară sâmbătă pentru AFP un deputat din cadrul Stângii Socialiste (SV), Petter Eide.

”Ea a apărut acum câţiva ani în Statele Unite (...), iar apoi s-a extins în multe alte ţări, consolidând conştienntizarea importanţei luptei împotriva injustiţiei rasiale”, spune el.

Black Lives Matter a interpelat numeroase insitutuţii în întreaga lume - după moartea lui George Floyd, un afroamerican ucis de către un poliţist alb în mai 2020 în Statele Unite în timpul unei arestări -, cerând o schimbare şi o mai bună reprezentare.

Citește și: Dezvăluire: Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila, abonați la banii gigantului Pfizer

În opinia lui Petter Eide, BLM ”a deschis dezbaterea şi (a atras) atenţia în numeroase ţări”.

Zeci de mii de persoane - parlamentari şi miniştridin toate ţările, foşti laureaţi, unii profesori universitari desemnaţi - sunt abilitaţi să propună o candidaturăla Nobelul Păcii.

Candidaturile, care este necesar să fie trimise până la data-limită de 31 ianuarie, sunt în general ţinute secrete, dacă cei care le promovează aleg să nu le dezvăluie.

Până în prezent, se ştie că fondatorul controversatului site WikiLeaks Julian Assange, trei opozante belaruse în frunte cu Svetlana Tihanovskaia, organizaţii care acţionează în domeniul vaccinării - CEPI şi GAVI - sau în favoarea libertăţiipresei - RSF şi CPJ -, reţeaua internaţională de ”fact-checker”-i IFCN sau fostul preşedinte american Donald Trump au fost, de asemenea, propuşi.

Premiul Nobel pentru Pace urmează să fie atribuit la începutul lui octombrie.

Anul trecut, distincţia a fost acordată Programului Alimentar Mondial (PAM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.