Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blaga: Ar fi oportun ca prima intabulare să poată fi realizată gratuit

blaga

Co-presedintele PNL, Vasile Blaga, a sustinut, joi, ca ar fi oportun ca prima intabulare sa poata fi realizata în mod gratuit si ca, în situatia în care vor fi atrase fonduri europene în acest sens, Guvernul va avea, în opinia sa, un sprijin în liberali.

'Este absolut necesara realizarea cadastrului national, ca sa stim exact care sunt proprietatile în statul român, cum stau ele ca atare. S-au dat dupa diferite legi titluri de proprietate si s-ar putea sa avem surprize, sa vedem ca nu ne ajunge teritoriul national în momentul în care o sa realizam ca atare cadastrul si nu discut numai de cadastrul agricol aici, ci si de cadastrul imobiliar, de cladiri, de toate. Eu cred ca daca se reuseste atragerea de fonduri europene ar fi foarte bine ca prima intabulare, doar prima, sa poata fi realizata gratuit. Daca reusesc sa atraga fonduri europene vor avea sprijin în noi ca nu discutam pur si simplu doar ca sa ne aflam în treaba, sa spunem ca tot ce face Guvernul e rau. Daca face lucrul acesta, este bine. Dar repet, doar prima intabulare pentru ca daca vrei sa îti vinzi terenul, atunci este treaba ta si platesti toate obligatiile la stat si la Cartea funciara', a declarat Blaga, la Senat, unde a fost semnat protocolul de colaborare politica si parlamentara între PNL si PSRO.

De asemenea, liberalul Teodor Atanasiu a tinut sa precizeze ca a initiat, la rândul sau, un proiect privind intabularea gratuita, însa acesta nu a obtinut, în Camera Deputatilor, votul necesar adoptarii.

'Proiectul cu prima intabulare gratuita era al meu si a picat la doua voturi în Camera Deputatilor. Nu a picat cu mai multe voturi împotriva, ci cu doua voturi mai putin decât cele necesare sa treaca. Cadastrarea este una si intabularea este alta. Harta cadastrala digitala a României se va face pe fonduri europene cu concursul institutiilor abilitate', a subliniat acesta.

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a precizat miercuri, în sedinta Executivului, ca Programul National de Cadastru si Carte Funciara are ca scop 'înregistrarea tuturor proprietatilor din România în Sistemul national de Cadastru si Carte Funciara'.

'Respectiv, cadastru general pentru 2.337 de unitati administrativ-teritoriale. Diferenta de 837 vor fi cadastrate prin Programul Operational Regional. (...) Pentru beneficiari, vor fi gratuite masuratorile cadastrale, intabularea, precum si eliberarea certificatelor de mostenitori în cadrul succesiunilor nedezbatute', a spus Dragnea.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.