Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blestemul lui Anghel Saligny: Cum s-a fărâmițat dreapta după ruperea guvernului Florin Cîțu

variante demisie

Destrămarea coaliției de guvernare Florin Cîțu a provocat apariția unor 'sateliți' ai partidelor de dreapta.

Pe 1 septembrie 2021, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, era remaniat pentru că USR s-a opus în Guvern avizării programului de investiții 'Anghel Saligny'. Așteptat ca pâinea caldă de primari, programul de 10 miliarde de euro înseamna finanțare de la stat pentru o sumedenie de obiective locale precum racordare la rețele de gaz, apă și electricitate, construcție de gradinițe, reabilitări drumuri și poduri, etc.

De se s-a opus USR? Formațiunea a susținut că programul este continuarea PNDL-ului perfecționat de Liviu Dragnea (și inventat de PNL prin OG 7/2006) și că ar reprezenta un mecanism prin care se oferă sume generoase primarilor, însă nimeni nu urmărește dacă banii se dau pe criterii corecte și nici dacă banii sunt apoi cheltuiți legal sau dacă în realitate se realizează sau nu proiectele.

Ca urmare a schimbării ministrului Justiției, ceilalți miniștri USR au demisionat din Guvern, marcând ruperea coaliției de guvernare.

Scindarea formulei de guvernare de dreapta, care s-a încropit după alegerile parlamentare pentru a ține PSD în afara Palatul Victoria, a fost urmată de scindări și în interiorul PNL și USR.

Mai întâi, PNL a pierdut 16 parlamentari care au plecat împreună cu Ludovic Orban într-un nou partid „Forța Dreptei”. Artizanii acestei formațiuni au spus că nu pot gira asocierea cu PSD-ul proaspăt intrat la guvernare, că PNL și-a pierdut orice busolă ideologică, și că liberalismul autentic are nevoie de un nou partid. Azi, partidul 'Forța Dreptei' face opoziție la PNL în Parlament, își face organizații în teritoriu și va participa la alegerile din 2024.

Ruperea guvernării Cîțu a avut efecte profunde și în USR. Mai întâi, conducerea partidului a fost schimbată, după care noul lider Dacian Cioloș a demisionat din funcție invocând permanente scandaluri în interior între aripa ex-USR și ex-PLUS, scandaluri care ar fi paralizat partidul. Recent, Dacian Cioloș a înființat un nou partid intitulat „REPER” și atrage senatori și deputați, un fenomen în oglindă cu ce s-a petrecut în PNL. Până acum, USR a pierdut 4 parlamentari care au plecat la partidul lui Cioloș și numărul lor va trece de 10, potrivit estimărilor din USR. 'REPER' încearcă să refacă fostul PLUS care s-a topit în USR și spune că electoratul reformist din România nu mai este reprezentat de USR astfel că e nevoie de o alternativă pe scena politică.

Odată cu partidele, și liderii politici din perioada guvernării Florin Cîțu au ieșit din prim-planul scenei politice. Fostul lider de atunci al PNL, Ludovic Orban, a demisionat din formațiunea în care activa din anii '90. Premierul de atunci, Florin Cîțu, a pierdut nu doar funcția de premier, ci și funcția de președinte PNL, în timp ce fostul lider al USR, Dan Barna, nu mai ocupă președinția partidului.

În ceea ce-i privește pe primari, aceștia au obținut ce și-au dorit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.