Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bloc din București, de 11 luni în beznă. Nicușor Dan, luat la rost chiar de USR: 'Nu există niciun temei legal să refuzi acordarea unui certificat de urbanism'

Adevarul
Nicusor Dan

Liderul consilierilor locali ai USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, spune că nu există niciun temei legal pentru ca Primăria Capitalei să refuze emiterea certificatului de urbanism pentru ca blocul din str. Nicolae Drăgan nr. 5A să fie racordat la reţeaua de electricitate.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri în faţa imobilului rămas de 11 luni fără curent electric, Dimitriu a declarat că va solicita o audienţă, pentru a-i prezenta primarului general, Nicuşor Dan, situaţia juridică a imobilului.

"Două autorităţi ale statului au greşit şi greşeala lor a făcut ca aceşti locuitori din Nicolae Drăgan să nu mai aibă acces la electricitate. Au depus cerere către Primăria Generală pentru a trage electricitatea aici - este la 100 de metri distanţă. Şi au nevoie de un certificat de urbanism, care nu este emis în acest moment de Primăria Generală, iar ulterior de o autorizaţie de construcţie pentru cei de la Electrica, să tragă electricitatea. Este tot ceea ce cer aceşti oameni. Eu, în calitate de consilier local al Sectorului 5, voi discuta cu primarul general, îi voi cere o audienţă, în cadrul căreia să îi explic situaţia juridică, pentru că am impresia că nu a înţeles exact şi concret care este situaţia. Din punctul meu de vedere nu există niciun temei legal să refuzi acordarea unui certificat de urbanism pentru tragerea electricităţii", a spus el.

Dimitriu, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a atras atenţia şi asupra faptului că blocul este racordat deja la canalizare, gaze şi apă. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru ca locatarii să nu aibă acces şi la electricitate, a argumentat acesta.

"Problema a apărut în 2015, când Inspectoratul de Stat în Construcţii a dat în judecată constructorul, nu pe cei care au cumpărat de bună credinţă, şi a obţinut o hotărâre prin care s-a stabilit că există un etaj care a fost suplimentar construit şi a dispus intrarea în legalitate. Subliniez data: 2015. Şi subliniez faptul că această hotărâre nu a fost înscrisă în cartea funciară de către ISC, astfel încât şi locuitorii de aici să ştie despre problemă. S-au judecat în mod ascuns. Această hotărâre din 2015 acum nu mai este relevantă, nu îşi mai produce efectele, pentru că după trecerea a trei ani de când ai o obligaţie de îndeplinit nu mai poţi să pui în executare o astfel de hotărâre", a explicat el.

Dimitriu a menţionat că blocul are o autorizaţie legală emisă de Primăria Sectorului 5, care nu a fost anulată ulterior. Totodată, în 2013, Primăria locală a emis un proces verbal de recepţie a lucrărilor, document care certifică legalitatea construcţiei.

"În baza procesului verbal de recepţie, bunurile, apartamentele au fost intabulate, sunt înscrise în cartea funciară, iar odată înscrise în cartea funciară ele au putut să fie vândute. Şi au fost vândute acestor oameni în mod legal, la notar, prin credite bancare, prin împrumuturi. Totul s-a desfăşurat legal, iar acum, în cartea funciară, toţi locuitorii de aici au dreptul lor de proprietate înscris. Cu alte cuvinte, nu există nicio ilegalitate în ce îi priveşte pe ei, cu privire la acest imobil", a mai spus acesta.

Alexandru Dimitriu, avocat de profesie, a subliniat că "vina" pentru situaţia creată "aparţine exclusiv autorităţilor locale", nu locatarilor.

"Oamenii aceştia stau legal aici şi au nevoie de un singur act care să fie emis de Primăria Generală, astfel încât să poate duce o viaţă normală. Sunt 90 de familii aici, pentru care această construcţie este legală. Sunt 90 de familii care au cumpărat de bună credinţă fiind. Sunt 90 de familii care au dreptul, pentru că îşi plătesc taxele locale la Primăria Sectorului 5, să aibă electricitate", a mai declarat consilierul local.

Senatoarea USR Anca Dragu a subliniat că este vorba despre o construcţie legală care "trebuie să fie racordată la toate" utilităţile.

"Este vară, afară avem peste 30 de grade. Nu ştiu cum îşi imaginează cineva că poţi trăi într-o clădire fără curent electric la peste 30 de grade, cu copii, cu persoane care au probleme de sănătate. (...) Nu este vina oamenilor. Au fost într-adevăr nişte erori pe parcurs, care nu ţin de ei, ci mai degrabă de primărie şi să facă bine să îndrepte aceste erori", a spus Anca Dragu.

Doiniţa Mihai, reprezentantă a locatarilor, a declarat că dacă s-a făcut o greşeală din punct de vedere instituţional, soluţia trebuie obţinută tot pe cale instituţională. Ea a arătat că situaţia trebuie rezolvată "după 11 luni de chin" pentru locatari.

"Dacă facem un simplu exerciţiu de imaginaţie, pentru un om sănătos este foarte greu să trăiască o oră sau două fără curent electric. Imaginaţi-vă ce înseamnă, pe deasupra, să mai ai şi copii. Sau să mai ai şi o boală şi să nu poţi să îţi pui medicamentele la frigider, să nu poţi să foloseşti căldura pe timp de iarnă sau, acum, un aparat de aer condiţionat. Este foarte greu", a spus ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.