Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blocadă totală la granița Rafah: se preconizează o criză umanitară fără precedent / Cine are voie să treacă în Egipt

Twitter
Rafah

Blocada totală la granița Rafah: se preconizează o criză umanitară fără precedent / Cine are voie să treacă în Egipt

Doar palestinienii cu pașapoarte occidentale vor putea trece punctul de trecere Rafah, transmite publicația Wall Street Journal. Potrivit publicației, mai mult de 2 milioane de oameni din populația din Gaza nu vor putea trece în Egipt, deoarece țara nu dorește să accepte un număr mare de refugiați.

Doar palestinienii cu pașapoarte americane și alte pașapoarte occidentale vor putea părăsi Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, potrivit unui plan de evacuare elaborat de SUA, Egipt și Israel, potrivit The Wall Street Journal.

Potrivit acesteia, o parte semnificativă a populației din Fâșia Gaza, care numără peste 2 milioane de persoane, nu va putea evacua în Egipt prin punctul de control Rafah, deoarece partea egipteană nu dorește să accepte un număr mare de refugiați. Publicația notează că numai palestinienii care au un pașaport al Statelor Unite sau al unui alt stat occidental, precum și lucrătorii umanitari, vor putea părăsi Fâșia Gaza.

Ziarul raportează, de asemenea, că Egiptul a fost de acord să livreze ajutor umanitar la un punct de trecere din Fâșia Gaza, lângă punctul Rafah. Oficialii egipteni au declarat publicației că Statele Unite încearcă să ajungă la un acord cu Israelul, astfel încât IDF să nu lovească vehicule de ajutor umanitar.

content-image

Context

Anterior, The Wall Street Journal a relatat că cetățenii americani vor fi primii care vor părăsi Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah. După ei, persoanele cu dublă cetățenie a Statelor Unite și a unui alt stat, cetățenii altor țări occidentale, angajații ONU și ai altor organizații umanitare și, în cele din urmă, angajații companiilor internaționale pot trece prin punctul de control.

Anterior, canalul de televiziune Al Arabiya a susținut că o încetare temporară a focului urma să intre în vigoare în zonele sudice ale Fâșiei Gaza de la ora locală 09:00, pentru a asigura livrarea în siguranță a ajutorului umanitar către enclavă, precum și evacuarea civililor. Surse egiptene din domeniul securității au confirmat pentru Reuters că punctul de trecere Rafah de la granița Egiptului cu Gaza va fi deschis la timpul pauzei umanitare de cinci ore. Peste o sută de camioane așteaptă să părăsească Al-Arish pentru a livra ajutor umanitar prin punctul de trecere a frontierei în enclava palestiniană. În același timp, atât biroul prim-ministrului israelian, cât și mișcarea palestiniană Hamas au negat informațiile despre încetarea focului în Fâșia Gaza și deschiderea punctului de trecere.

La 15 octombrie, deschiderea iminentă a punctului de control de la Rafah a fost anunțată la Cairo de către secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, în urma discuțiilor cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.