Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blockchain va transforma serviciile guvernamentale și acesta este doar începutul

scotteaugenbaum.com
blockchain criptomonede bitcoin

Guvernele nu vor folosi doar blockchain-ul pentru servicii fundamentale precum identitatea și votul, ci ca cadru pentru creșterea economică. Guvernele au sarcina de a aduce servicii corecte și eficiente publicului. Din păcate, asigurarea transparenței și responsabilității duce adesea la o reducere a eficienței și a eficacității sau invers. Guvernele sunt de obicei forțate să aleagă îmbunătățirea uneia cu prețul celeilalte. În rare ocazii, vine tehnologia care permite guvernelor să îmbunătățească corectitudinea și eficiența.

Trecerea de la păstrarea înregistrărilor pe hârtie la bazele de date computerizate a fost una dintre aceste tehnologii. Internetul a fost un alt lucru. Blockchain este următorul. La fel ca internetul de dinainte, blockchain nu numai că va îmbunătăți modul în care publicul interacționează cu serviciile guvernamentale, ci va avea implicații economice și sociale largi, conform cointelegraph.com

Cum guvernul poate folosi blockchain-ul

Blockchain va avea un impact larg și variat asupra serviciilor guvernamentale. Aici explorăm câteva exemple promițătoare.

Identitate

Identitatea constituie piatra de temelie a interacțiunii cu serviciile guvernamentale, dar sistemele actuale sunt defecte în multe feluri. Să ne uităm la două. În primul rând, identitatea necesită o infrastructură extinsă și costisitoare. În timp ce națiunile dezvoltate se bucură de beneficiile unei identificări naționale puternice, multe țări în curs de dezvoltare se luptă să ofere o identificare robustă. Banca Mondială estimează că aproximativ 1 miliard de persoane nu au dovada oficială de identitate. În al doilea rând, sistemele actuale de identitate nu sunt sigure. De exemplu, sistemul de numere de autentificare biometrică din India, cunoscut sub numele de Aadhaar, este vulnerabil la o gamă largă de fraude, inclusiv cele care implică transferuri de terenuri, procurarea pașapoartelor, obținerea de împrumuturi, votarea și multe altele.

Punctele forte ale Blockchain se aliniază remarcabil de bine pentru a atenua punctele slabe menționate mai sus. Designul descentralizat al Blockchain face ca implementarea și coordonarea acestuia să fie mult mai puțin costisitoare decât proiectele centralizate. Natura sa de încredere îl face mai sigur.

Achiziții

Achizițiile publice au reprezentat 29% din cheltuielile administrației publice în țările OECD în 2013. Nedreptatea și lipsa de transparență în ciclul de achiziții publice deschid ușa corupției. OCDE estimează că până la o treime din investițiile în proiecte de construcții finanțate din fonduri publice se pot pierde din cauza corupției.

Soluțiile bazate pe blockchain au potențialul de a afecta aproape fiecare aspect al ciclului de achiziții, cum ar fi reformele majore legate de transparență și participarea părților interesate. Acest proiect pilot a concluzionat că, în ciuda provocărilor, „sistemele de achiziții electronice bazate pe blockchain oferă beneficii unice legate de transparența procedurală, păstrarea permanentă a evidenței și divulgarea onestă”.

Vot

În ciuda apariției erei digitale, votul pe buletin de vot rămâne metoda dominantă de vot. Acest lucru este de înțeles, având în vedere importanța alegerilor pentru procesul democratic. Totuși, sistemele pe hârtie suferă de probleme legate de costuri, timp și integritate. Înlocuirea votului pe hârtie, cunoscută sub numele de aparate de votare electronice cu înregistrare directă (DRE), a avut un succes mixt. Brazilia a introdus DRE în 1996, însă preocupările de securitate persistă . DRE în America a început în 2001; cu toate acestea, progresul și adoptarea au încetinit, pe măsură ce apar incidente cu aparatele DRE.

Ca o tehnologie și mai nouă, blockchain-ul nu este încă pregătit să înlocuiască sistemele actuale de vot, dar susține deja sistemele actuale. De exemplu, compania noastră, în colaborare cu Universitatea din Indonezia, a instituit un sistem independent de verificare bazat pe blockchain pentru a asigura rezultatele alegerilor din Indonezia pe hârtie din aprilie 2019. Proiectul a putut raporta 25 de milioane de voturi în câteva ore după închiderea secțiilor de votare. În schimb, rezultatele oficiale au devenit publice doar după săptămâni.

Dincolo de serviciile guvernamentale

Guvernele care experimentează blockchain-ul încep să o vadă ca pe o infrastructură esențială. Încep să înțeleagă că existența infrastructurii blockchain este importantă pentru declanșarea activității economice. Guvernele sunt dornice să aibă un cuvânt de spus în dezvoltarea standardelor care vor fi adoptate în cele din urmă la nivel global. China și Uniunea Europeană sunt doi astfel de lideri și ambii dezvoltă inițiative blockchain.

China

Conducerea chineză a fost extrem de proactivă în susținerea inițiativelor blockchain. În decembrie 2016, blockchain-ul a fost menționat în al 13-lea plan cincinal al țării ca o tehnologie de importanță strategică la fel cu inteligența artificială. A urmat zeci de administrații locale care desfășoară proiecte pilot folosind tehnologia pentru aplicații, de la inițiativele orașelor inteligente la protecția mediului. În octombrie 2019, China și-a testat rețeaua națională de servicii Blockchain (BSN), descrisă drept „internetul blockchain-urilor”, pe care a lansat- o oficial în aprilie 2020 .

BSN, datorită dimensiunii și puterii susținătorilor săi, este pregătit să devină cel mai mare ecosistem blockchain din lume. În China, BSN va forma probabil baza pentru o coordonare îmbunătățită între întreprinderi și sectorul public. Chiar și la nivel internațional, atragerea către BSN este probabil să fie semnificativă. Există temeri că BSN este potențial controlat și monitorizat de guvernul chinez, dar astfel de îngrijorări pot fi trecute cu vederea de organizațiile care caută un acces mai strâns și o integrare cu afacerile chineze. Pe de altă parte, motivul profitului poate fi depășit de temerile de influență chineză, mai ales dacă este disponibilă o infrastructură globală viabilă blockchain globală.

Uniunea Europeană

Eforturile din cadrul Uniunii Europene de a sprijini inițiativele blockchain au fost proactive în moduri similare cu cele din China, deși la o scară mai mică și procedând într-un ritm mai lent. Observatorul și forumul UE Blockchain s-au format în februarie 2018, ducând la formarea Parteneriatului European Blockchain (EBP). În 2019, EPB a creat infrastructura europeană de servicii Blockchain (EBSI), o rețea de noduri distribuite în toată Europa. EBSI are șapte cazuri de utilizare specifice pentru dezvoltarea serviciilor guvernamentale. Pentru a promova cooperarea public-privat, s-a format Asociația Internațională pentru Aplicații Blockchain de Încredere (INATBA). Reunește furnizori și utilizatori de soluții blockchain cu reprezentanți ai organizațiilor guvernamentale și ai organismelor de standardizare din întreaga lume.

În timp ce abordarea Europei de a sprijini și încuraja adoptarea blockchain-ului este la o scară mai mică și la un stadiu mai avansat al progresului decât BSN din China, angajamentul său față de deschidere, transparență și incluziune înseamnă că organizațiile internaționale se pot simți mai dispuse să adopte cadrele dezvoltate.

Concluzie

Tehnologiile blockchain își iau locul acum ca o infrastructură fundamentală pentru guverne cu perspectivă. Tehnologia a atins cele mai înalte niveluri de importanță strategică națională, dovadă fiind eforturile Chinei și ale Europei de a construi o infrastructură blockchain. Deși este imposibil să se prevadă exact ce formă va lua infrastructura globală blockchain, cert este că tehnologia este în creștere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.