Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Blocul conservator a câştigat alegerile europarlamentare din Germania: rezultatele reprezintă un dezastru pentru social-democraţi

rfi.fr
germania CDU vs SPD

Verzii germani şi-au dublat procentul de voturi duminică la alegerile europene, ocupând locul doi după conservatorii cancelarului Angela Merkel, care deşi sunt în frunte înregistrează o scădere istorică, în timp ce social-democraţii ajung pe poziţia a treia, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Conform sondajelor la ieşirea de la urne, conservatorii din blocul format din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) au obţinut aproximativ 28% din voturi, cu 8 procente sub rezultatul din 2014, Verzii 22%, în timp ce social-democraţii înregistrează o scădere severă de circa 12 procente, ajungând la aproximativ 15,5%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) ar fi obţinut 10,5%.

Citește și: Dezvăluire-bombă: USR-PLUS a depășit PNL și PSD

Comisarul european german, Gunther Oettinger, a calificat drept ''dezamăgitor'' rezultatul obţinut de conservatorii cancelarului Merkel, cel mai slab din istoria tuturor alegerilor la nivel naţional. Însă preşedinta CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a apreciat că aceste alegeri ''confirmă că PPE este cea mai puternică familie (politică) din Europa, aşadar este de asemenea clar că Manfred Weber trebuie să preia conducerea Comisiei Europene''.

De partea social-democraţilor, un lider al acestora, Carsten Schneider, a vorbit despre un ''rezultat amar'' al partidului său, în timp ce şefa partidului, Andrea Nahles, a spus că în pofida scorului ''extrem de dezamăgitor'', Partidul Social-Democrat (SPD) trebuie să rămână în coaliţia guvernamentală alături de conservatorii cancelarului Merkel.

Citește și: Cine a blocat tentativa de fraudă – Rareș Bogdan intervine în scandalul izbucnit după ce mama primarului Constanței a fost prinsă cu 5 buletine de vot

Rata prezenţei la urne a crescut cu 11 procente faţă de 2014, ajungând la 59%.

Acest sondaj realizat pentru postul ARD confirmă previziunile privind un ''val verde'' care ar putea creşte importanţa chestiunilor de mediu pe agenda Bruxellesului, iar Verzii ar putea intra în Parlamentul European într-o coaliţie european cvadripartită, alături de populari, socialişti, noul grup progresist iniţiat de preşedintele francez Emmanuel Macron, care să izoleze naţionaliştii.

Citește și: Surpriză! De ce a mers Carmen Iohannis singură la vot

Sondajele anterioare alegerilor europene au prognozat un avans al partidelor naţionaliste în numeroase state ale UE, punând presiune pe partidele tradiţionale care susţin o integrare sporită a blocului comunitar. Germania a fost însă mai puţin expusă acestei tendinţe.

Pe de altă parte, prezenţa la urne a crescut în majoritatea ţărilor faţă de cea din anul 2014, oficialii europeni sperând că astfel va fi oprită tendinţa scăderii acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.