Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bloomberg: Aflată la Preşedinţia UE, România insistă asupra demarării negocierilor comerciale cu SUA

Ministerul pentru IMM
oprea

România şi-a propus ca în perioada în care deţine Preşedinţia Consiliului UE să facă tot posibilul pentru demararea negocierilor cu SUA în vederea eliminării taxelor vamale la produsele industriale, în condiţiile în care UE încearcă să taie avântul Statelor Unite de a introduce taxe vamale pe importurile de automobile fabricate în Europa, informează Bloomberg.

Agenţia de ştiri americană îl citează pe ministrul român al Mediului de Afaceri, Stefan-Radu Oprea, care a declarat că la întânirea cu omologii săi europeni, pe care Bucureştiul o va găzdui pe 21 si 22 februarie, va fi luată în discuţie solicitarea Comisiei Europene privind începerea negocierilor pentru reducerea barierelor vamale care afectează schimburile economice transatlantice.

Potrivit ministrului român, scopul României este de a obţine acordul guvernelor din statele UE asupra mandatului privind negocierile cu SUA în prima jumatate a anului.  „Această chestiune va fi tratată cu prioritate”, a afirmat Oprea în interviul acordat Bloomberg la Bruxelles. „Intenţionăm să finalizăm aceste negocieri cât se poate de repede”, a adăugat el.

Aflată la primul său mandat la președinția rotativă a UE, şi implicit responsabilă de negocierile privind comerţul UE cu alte state, România vrea să contribuie la consolidarea armistiţiului  asupra conflictului comercial dintre SUA şi UE, la care cele două părţi au ajuns în iulie 2018.

Bloomberg aminteşte că președintele american Donald Trump și șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker s-au pus, cu acel prilej, de acord „să colaboreze în vederea eliminării tarifelor vamale, a barierelor comerciale non-vamale, precum și a subvenționării mărfurilor industriale non-auto”.

În urma acestui acord, SUA au renunţat pentru moment la impunerea de taxe vamale la importurile de automobile europene şi de piese de schimb. Preşedintele Trump intenţiona să introducă aceste taxe, invocând aceleaşi motive privind securitatea naţională, pe baza cărora în prima jumătate a lui 2018 a impus taxe pe importurile de aluminiu şi oţel. Ca să descurajeze aceste planuri, UE a aunuţat ca ia în considerare taxarea importurilor unor produse americane, a căror valoare se ridică la 23 de miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană, brațul executiv al UE, a prezentat un plan pentru un acord cu SUA de reducere a taxelor vamale pentru o gamă largă de bunuri industriale, inclusiv automobile. Schiţa mandatului de negociere cu SUA trebuie aprobată de guvernele UE pentru ca, în baza sa, comisarul european pentru comerț Cecilia Malmstrom să poate începe tratativele cu omologul său american Robert Lighthizer.

Oprea a afirmat că rolul său este de a acționa ca un „mediator onest” între guvernele UE în timpul tratativelor intracomunitare prind mandatul solicitat de Comisie.

„Pentru moment, cel mai important lucru este găsirea unui consens”, a spus el.

Potrivit sursei americane, reuniunea de luna viitoare a miniștrilor comerțului din statele UE de la București va fi una informală în care, conform regulilor UE, nu se pot lua decizii finale.

Prin urmare, după 21-22 februarie, România are trei posibilități pentru ca guvernele UE să facă un pas înainte în negocierile cu Washingtonul: să aștepte reuniunea oficială din 28 mai a miniștrilor comerțului din UE programată pentru data de 28 mai; să organizeze ea însăşi o reuniune oficială a miniștrilor comerțului din UE înainte de 28 mai; să solicite aprobarea mandatului de negocieri la reuniunile oficiale ale miniștrilor UE cu alte portofolii, care vor avea loc în perioada 22 februarie - 28 mai.

Oprea a refuzat orice comentariu privind calendarul deliberărilor interne ale UE, precum şi asupra conţinutului acestora.

În schimb, el a atras atenția asupra unei chestiuni cu care toate guvernele UE au fost de acord: excluderea agriculturii din sfera oricărui acord cu SUA privind deschiderea piețelor. Un număr de oficiali americani au insistat ca mărfurile agricole să intre şi ele sub incidenţa acestor întelegeri comerciale transatlantice, notează Bloomberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.