Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNP Paribas promovează o politică de prevenire a discriminării şi de încurajare a diversităţii la locul de muncă

TWITTER
barbati femei

BNP Paribas promovează o politică de prevenire a discriminării şi de încurajare a diversităţii la locul de muncă, compania menţionând că în România, femeile reprezintă, în acest moment, aproape 70% din angajaţii grupului şi două treimi din funcţiile de management.

În comunicat se menţionează că femeile reprezintă peste jumătate din populaţia globului, dar numai un procent de 45% dintre acestea au un loc de muncă, potrivit celui mai recent studiu realizat de Organizaţia Internaţională a Muncii. Aceeaşi organizaţie arată că sub 4% din directoratele companiilor au în componenţă şi femei, din datele centralizate de la 7.000 de companii din 44 de ţări. Diferenţele salariale la nivelul Uniunii Europene dintre câştigul unui bărbat şi al unei femei sunt de aproape 15% în favoarea bărbaţilor. România înregistrează, însă, cea mai mică diferenţă din UE, de 3%, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Raluca Turcan bate cu pumnul în masă: 'Să încheiem cu ipocrizia. Sporurile trebuie să fie strict pe două dimensiuni'

La nivel european, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru egalitatea de gen 2020-2025, care se concentrează pe: încetarea violenţei de gen, combaterea stereotipurilor de gen, eliminarea decalajelor de gen pe piaţa muncii, realizarea unei participări egale în diferite sectoare ale economiei, abordarea diferenţelor de remunerare şi pensie în funcţie de gen şi realizarea echilibrului de gen în luarea deciziilor şi în politică.

Tratând subiectul incluziunii femeii în viaţa socială şi profesională, banca BNP Paribas Personal Finance Sucursala Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Francez din România, au organizat, cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii, dezbaterea "Transformarea femeii, de la incluziune socială la leadership" care a avut loc la sala de cinema "Elvire Popesco" şi la care au luat parte Anca Dragu, preşedintele Senatului României, Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, Laura Grunberg, profesor universitar doctor la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii din Bucureşti, Damien Thiery, director general Ateliere Fără Frontiere.

"În anul 2020, indicele agregat la nivel european în ceea ce priveşte diferenţa de gen situează România pe locul 26 din 28 de ţări membre ale Uniunii Europene. Diferenţa de gen este mai accentuată în domenii specifice, precum cel politic sau poziţiile de top din domeniul privat. Pe de altă parte, domeniul medical este dominat de femei, media europeană fiind de 76%, iar în România 80% din personalul medical sunt femei. În primele trei luni ale anului 2020, numărul femeilor care au ajuns cu politraumatisme la spital este de patru ori mai mare decât înainte de pandemie. Aceste statistici ne arată că este nevoie de acţiune la nivelul politicilor publice. Acestea presupun conştientizare, un efort continuu de a aduce în discuţia publică problematica diferenţei de gen, a violenţei împotriva femeilor şi de a crea mentalităţi, instincte, atitudini din partea societăţii civile care să contribuie la închiderea acestor diferenţe", a declarat Anca Dragu, preşedintele Senatului României.

La rândul său, Laurence Auer, Ambasador al Franţei în România, a afirmat că educaţia este cheia rezolvării multor aspecte în ceea ce priveşte egalitatea dintre femei şi bărbaţi, care este, de fapt, un obiectiv al întregii societăţi.

"Abordarea acestei tematici este un demers relativ nou chiar şi în Franţa, din anul 2020 existând o lege care obligă partidele politice să aibă o reprezentare egală a bărbaţilor şi femeilor. Iar din 2012 există sancţiuni în cazul în care instituţiile din administraţia publică nu iau măsuri pentru a asigura o reprezentare echitabilă a femeilor în funcţii superioare. Se fac, însă, progrese în ceea ce priveşte lupta împotriva prejudecăţilor la locul de muncă, paritatea femei-bărbaţi sau acordarea de responsabilităţi egale. Mai mult, egalitatea dintre femei şi bărbaţi este marea cauză naţională a mandatului Preşedintelui Emmanuel Macron. În 2012, când am preluat pentru prima dată un mandat de ambasador, procentul femeilor ambasador franceze era de 10%, iar în prezent este de 26%. Componenţa consiliilor de administraţie ale companiilor franceze trebuie să conţină femei în proporţie de 40%. Anul acesta, Franţa este co-organizator al conferinţei internaţionale ŤForum Generation Egaliteť pentru a promova egalitatea reală între femei şi bărbaţi. În România, am lansat luna aceasta o campanie de comunicare ce va dura până în luna noiembrie, prin care vom reda vocea unor personalităţi din diferite domenii de activitate, de la politică şi media, la societate civilă şi sport, care vor împărtăşi ce înseamnă în acest moment noţiunea de egalitatea de gen", a declarat Laurence Auer.

Cu o prezenţă în 71 de ţări din întreaga lume, inclusiv în România, BNP Paribas este unul dintre primele grupuri bancare ce au adoptat o politică de prevenire a discriminării la locul de muncă şi de promovare a diversităţii. Încă din anul 2004 a lansat numeroase iniţiative pentru promovarea egalităţii profesionale între femei şi bărbaţi şi încurajarea promovării femeilor în funcţii de conducere. În anul 2006, a inclus riscul de discriminare pe lista celor 30 de riscuri operaţionale majore, promovând egalitatea de şanse şi incluziunea.

În România, dintre cei 974 de angajaţi BNP Paribas, femeile reprezintă în acest moment aproape 70% şi ocupă două treimi din funcţiile de management. Miruna Senciuc, actualul CEO al subsidiarei BNP Paribas Personal Finance Bucureşti, a devenit în 2019 prima femeie din fruntea executivului băncii din România, iar în 2020 Roxana Lupescu a fost desemnată prima femeie în funcţia de Director General al Arval.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.