Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cresc sau se prăbușesc prețurile din imobiliare? BNR dă verdictul: Aceasta e tendința clară

bucuresti.ro
locuinta-imobiliare-apartament

Activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte, iar aşteptările pentru perioada următoare sunt de continuare a acestei tendinţe, inclusiv pe fondul menţinerii ritmului susţinut de creştere a costurilor de construcţie pentru clădirile rezidenţiale, atenţionează BNR.

„Activitatea pe piaţa imobiliară rezidenţială a continuat să se contracte, iar aşteptările sunt de menţinere a acestei tendinţe. În perioada scursă de la începutul anului volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, tranzacţiile au consemnat un recul, însă preţul bunurilor imobiliare rezidenţiale a rămas relativ neschimbat în iunie 2023 (faţă de iunie 2022)”, se arată în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare publicată miercuri.

Costurile ridicate de construcţie cu impact asupra preţurilor locuinţelor noi şi ratele de dobândă ridicate pun în continuare presiune asupra accesului la finanţare, completează banca centrală, volumul creditelor ipotecare nou acordate diminuându-se cu 36%, septembrie 2023 faţă de septembrie 2022, flux cumulat pe 12 luni).

Numărul locuinţelor terminate în primul semestru al anului curent, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, a scăzut la nivel naţional cu 2%, iar volumul lucrărilor de construcţii în primele 9 luni ale anului 2023 s-a diminuat cu 7,2% (serie brută) faţă de perioada similară a anului precedent, deşi există disparităţi importante la nivel regional.

Şi activitatea pe piaţa imobiliară comercială a încetinit în prima parte a anului, în linie cu evoluţiile la nivel regional. Volumul investiţiilor s-a redus semnificativ în primele 9 luni ale anului 2023 faţă de perioada similară a anului trecut (-63%, 243 mil. euro), conform BNR, citată de Ziarul Financiar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.