DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BNR aruncă în aer proiectul privind cumulul pensiei cu salariul: Argumentele lui Isărescu, valabile pentru mai multe categorii profesionale

Inquam Photos / Ilona Andrei
citu isarescu

Banca Naţională a României (BNR) a transmis, vineri, că scrisoarea trimisă Parlamentului de către Mugur Isărescu, cu privire la proiectul de Lege privind unele măsuri privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare pensionare, nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii – salarii, ci la modificarea duratei mandatului Consiliului de Administraţie al BNR, care încalcă legislaţia europeană în materie. Adevărata problemă pentru guvern este aceea că, mutatis mutandis, argumentele BNR sunt valabile și pentru alte categorii profesionale, cum ar fi magistrații.

Banca Naţională a României a transmis, vineri, precizări cu privire la scrisoarea trimisă de guvernatorul Mugur Isărescu Parlamentului, referitor la proiectul de Lege privind unele măsuri privind continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

”Aspectele sesizate de Banca Naţională a României nu se referă sub nicio formă la problema cumulului pensii – salarii, abordarea de reglementare în acest domeniu nefiind, evident, de competenţa băncii centrale. Demersul BNR vizează semnalarea necesităţii de a fi respectat principiul independenţei instituţionale şi personale a băncii centrale şi, respectiv, a membrilor Consiliului de administraţie al BNR, numiţi de Parlamentul României”, a transmis BNR.

Instituţia precizează, de asemenea, că ”este obligată să sesizeze autorităţile statului de fiecare dată când există riscul ca proiecte legislative, cu impact asupra băncii centrale, să intre în conflict cu legislaţia internă şi europeană care reglementează activitatea acesteia”.

”Prin aceste demersuri, banca centrală urmăreşte inclusiv evitarea declanşării unei acţiuni de infringement contra României pentru nerespectarea legislaţiei UE, în condiţiile în care Statele Membre au obligaţia de a asigura compatibilitatea legislaţiei interne cu Tratatele şi Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene (potrivit art.131 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene). Prin proiectul legislativ se încalcă, în principal, prevederile art.14.2 din Protocolul 4 la Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene cu privire la Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al Băncii Centrale Europene, precum şi prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. În esenţă, BNR semnalează că, prin modul de redactare a art.2 alin.(1), art.3 alin.(1) şi art.6 din proiectul de lege în discuţie, se stabilesc, implicit, noi criterii pentru eliberarea din funcţie a membrilor Consiliului de Administraţie al BNR. Aceste criterii au impact asupra duratei mandatului membrilor organelor de conducere ale băncii centrale şi, prin urmare, este afectată independenţa acestuia, prevăzută expres în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene”, a mai transmis BNR.

Instituţia precizează că ”a semnalat, semnalează şi va continua să semnaleze autorităţilor Statului potenţiale încălcări ale legislaţiei interne şi europene generate de proiectele de acte normative emise de Parlament sau de Guvern, care privesc activitatea băncii centrale a României, în calitatea acesteia de membru al Sistemului European al Băncilor Centrale”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care la 1 august va împlini 72 de ani, a transmis Parlamentului o solicitare de modificare a proiectului de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul bugetar, recent aprobat de Executiv, astfel încât să îi includă la excepţii şi pe membrii Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, pentru ca aceştia să aibă posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea şi după împlinirea vârstei de 70 de ani, relevă date analizate de Profit.ro.

Potrivit proiectului de lege, persoanele care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire în funcție, după caz, și care îndeplinesc condițiile de pensionare pot continua activitatea, la cerere, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Guvernul a stabilit, însă, şi excepţii de la interdicţia cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, precum parlamentari, membrii Academiei Române, dar nu şi pentru membrii din conducerea BNR, notează Profit.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.