Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR cere băncilor să se pregătească pentru scenarii de risc sever: trebuie să facă rezerve de capital mai mari, în special cele 9 bănci sistemice

adevarul.ro
bnr

Băncile va trebui să îşi majoreze rezervele de capital de la 0,5% la 1%, în urma deciziei luate de BNR, pentru a putea face faţă dacă situaţia economiei devine nefavorabilă.

Nouă bănci, care au fost declarate de impor­tanţă sistemică, va trebui să constituie rezerve supli­mentare de la 0,5% până la 2%, a spus Florian Neagu, director adjunct în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară din BNR, într-o conferinţă pe teme financiare.

„Avem nouă bănci de importanţă sistemică în România, cea mai mare este Banca Transilvania şi are şi cel mai ridicat amortizor suplimentar de capital de 2%, urmează UniCredit, BCR, BRD cu 1,5%, Raiffeisen Bank cu 1% şi celelalte patru bănci OTP Bank, CEC Bank, Alpha Bank şi Eximbank cu 0,5% fiecare. Fiecare bancă primeşte un scor pe baza a 8 criterii şi rezultatul final este legat de o cerinţă de capital. Prin urmare, în scorul final, aceasta este ordinea celor 9 bănci“, a detaliat Florian Neagu, potrivit ZF.

„S-a rulat metodologia de identificare a băncilor de importanţă sistemică, iar decizia oficială se va implementa peste o lună, dar nu mă aştept la modificări nici în ceea ce priveşte lista celor mai importante bănci din România şi nici în ceea ce priveşte cerinţele de capital.“

Oficialul BNR spune că sunt identificate trei riscuri principale în tabloul de bord, potrivit Economica.net. Primul e riscul geopolitic combinat cu riscul energetic. „Proiecțiile de creștere economică în Europa sunt într-o anumită deteriorare. Prin canalul extern ne așteptăm la anumite presiuni care pot genera riscuri. Cu un război la graniţă, criză energetică şi inflaţie ridicată e normal să ne întrebăm dacă băncile vor mai putea finanța sectorul real și cel guvernamental”, arată Neagu.

Al doilea risc e reprezentat de dezechilibrele interne, în special de deficitele gemene. „Ne uităm foarte atent la deficitul de cont curent pentru că acolo se închid multe din problemele din economie”, spune directorul adjunct de la stabilitate financiară.

Al treilea risc e legat de capacitatea autorităților de a atrage resurse europene și din PNRR. „Finanţările europene pot diminua semnificativ impactul negataiv al riscurilor enumerate mai sus”, a concluzionat Neagu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.