Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR: 'Depozitele populaţiei în lei au scăzut în luna mai faţă de aprilie'

Agerpres
BNR

Depozitele populaţiei în lei au ajuns la un sold de 156,9 miliarde de lei la finalul lunii mai din 2021, înregistrând o creştere de aproape 13% comparativ cu perioada similară din 2020, dar faţă de luna aprilie 2021, soldul a scăzut uşor în mai, cu 0,1%, potrivit datelor publicate de BNR, relatează Mediafax.

Analizând vo­lumul depozitelor din ultimele 15 luni, se observă că s-a mai înregistrat scădere uşoară la finalul lunii martie 2020, când era stare de urgenţă din cauza pandemiei, scrie Ziarul Financiar.

Astfel, în martie 2020, soldul depozitelor se afla la 133,4 mld. lei, în scădere uşoară cu 0,1%, faţă de luna februarie a anului 2020.

Această ajustare a depozitelor din luna mai 2021 are la bază mai multe explicaţii.

De exemplu, Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, a spus pentru ZF, că în perioada de criză de anul trecut, economisirea a crescut şi lucrul acesta se întâmplă ori de câte ori avem o perioadă de criză.

„Dar în acelaşi timp, după o perioadă lungă de incertitudini privind economia şi pe măsură ce lucrurile s-au îmbunătăţit, motivaţia precauţională scade foarte mult, iar apetitul pentru economisire se diminuează, crescând în acelaşi timp înclinaţia spre consum. Ceea ce pot spune despre evoluţia depozitelor este că au crescut anul trecut foarte rapid. Este o rată mare de creştere a depozitelor, dar faţă de lunile anterioare se vede încetinire. În perioada de criză de anul trecut, economisirea a crescut şi lucrul acesta se întâmplă ori de câte ori avem o perioadă de criză. Oamenii economisesc având o incertitudine privind economia, iar acum, pe măsură ce lucrurile s-au îmbunătăţit, evident că motivaţia precauţională scade foarte mult, iar apetitul pentru economisire se diminuează şi creşte inclinaţia spre consum. Este ceva natural ce se întâmplă ori de câte ori trecem printr-o criză. Dar repet, creşterea depozitelor a fost una mare”, a spus Ionuţ Dumitru.

În acelaşi timp, analistul financiar Aurelian Dochia este de părere că anul acesta, oamenii încearcă să recupereze ce au pierdut în perioada trecută.

„Anul trecut multe activităţi au fost restricţionate de pandemie şi oamenii nu au putut să îşi cheltuiască banii aşa cum voiau şi atunci au economist o parte din aceşti bani din necesitate. Spre comparaţie, anul acesta cred că mulţi oameni încearcă să recupereze ce au pierdut în perioada trecută. Vedem că există o foarte mare dorinţă de a relua vechile activităţi, turismul, litoralul sunt foarte solicitate. Cred că aceasta este explicaţia principală pentru stagnarea depozitelor bancare la populaţie“, a spus Aurelian Dochia pentru ZF.

El a mai explicat că nu ajută foarte mult nici faptul că inflaţia începe să fie ceva mai mare şi toate prognozele privind inflaţia arată că până la sfârşitul anului va fi un nivel destul de ridicat.

„Este adevărat că nu ajută foarte mult nici faptul că inflaţia începe să fie ceva mai mare şi toate prognozele privind inflaţia arată că până la sfârşitul anului va fi un nivel destul de ridicat, iar în condiţiile acestea, dobânzile la depozite devin mai puţin atractive. Nici până acum nu erau remuneratorii în raport cu inflaţia, dar cu cât diferenţa aceasta se măreşte, cu atât probabil că oamenii vor începe să nu mai dorească să îşi ţină banii în depozite. Nu mă aştept la nici o mişcare bruscă pentru că totuşi este un proces gradual, vorbim de valori mici, dar este totuşi o involuţie şi s-ar putea ca acest lucru să facă pe mulţi să îşi regândească modul în care îşi folosesc banii“, a mai adăugat Aurelian Dochia.

Economistul Dragoş Cabat a explicat că aceasta este o perioadă de concedii, iar oamenii, ţinând cont că au suferit anul trecut pentru că nu au putut să îşi ia concedii din cauza contextului pandemic, în perioada aceasta au vrut să profite.

„Este o perioadă de concedii, iar oamenii, ţinând cont că o bună parte din ei au suferit anul trecut pentru că nu au putut să îşi ia concedii din cauza contextului pandemic, în perioada aceasta au vrut să îşi facă concediile. Astfel, au scos banii din depozite pentru concedii. Pe de altă parte, oamenii când au bani îi lasă la bancă în depozite, chiar dacă dobânzile sunt real negative. Odată ce acum au apărut posibilităţile de a face cumpărături si concedii, au profitat de ele“, a spus Dragoş Cabat.

Referindu-se la precedenta scădere lunară a soldului depozitelor din martie 2020, Cabat a explicat că atunci a început pandemia şi a fost perioada de lockdown, iar unii şi-au pierdut joburile şi au intrat în depozite. „S-au speriat de situaţie, probabil şi de depreciere şi în acelaşi timp e posibil să fi făcut mai multe schimburi valutare pentru a se refugia în alte monede. Aşa se întâmplă în perioadele de panică, într-o formă sau alta“, a mai adăugat Dragoş Cabat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.