Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR dezvăluie practicile negre ale băncilor

bnr

Bancherii au utilizat mecanisme de dobândă care nu puteau fi înțelese de clienți, au practicat comisioane excesive și au supra-îndatorat debitorii, spune BNR intr-un raport, lucruri acuzate și de consumatori în ultimii ani, potrivit profit.ro.

Ai luat un credit cu o dobândă care variază după cum vrea banca? Plătești comisioane exagerat de mari la credit și nu pricepi de ce? Rata lunară a ajuns să fie egală cu salariul? Dacă da, atunci nu e doar vina ta, recunoaște BNR, ci și a angajaților băncilor.

Felul în care băncile acordau credite înainte de 2009 a lovit clienții în timpul crizei financiare, spune BNR.

“Evoluțiile pronunțat adverse ale cadrului macroeconomic au contribuit la relevarea unor aspecte mascate în perioada anterioară crizei financiare globale: practicarea unor rate ale dobânzii a căror stabilire nu putea fi înțeleasă de client, acordarea de credite pentru care capacitatea de rambursare era de importanță secundară (pornind de la considerentul că fenomenul de neplată nu este de natură să genereze pierderi într-un mediu în care bunurile imobiliare utilizate ca și garanții pentru contractarea creditelor se aflau într-o continuă creștere a valorii de piață), practicarea de comisioane excesive, expunerea unor categorii vulnerabile la produse având o volatilitate ridicată a factorilor de risc”, se arată în raport.

În privința dobânzilor nu poate fi vorba decât despre practicarea unor rate variabile interne, netransparente, care au dus la creșterea ratelor lunare într-o perioadă în care referințele din piață au scăzut la minime istorice. Astfel, în loc ca dobânzile clienților să scadă, cu reducerea EURIBOR, LIBOR, ROBOR, acestea au crescut după voința băncilor, care au căutat să-și sporească veniturile.

Unele bănci au perceput comisioane, sub diferite nume, care ajungeau până la o treime din rata lunară.

În raportul citat, BNR nu face referiri directe la noțiunea de clauze abuzive, singura mențiune fiind aceea a unor provizioane foarte ridicate făcute de o bancă pentru litigiile comerciale. Este vorba despre Volksbank, cumpărată de Banca Transilvania, care a pus deoparte bani pentru eliminarea comisionului de risc din contractele în franci elvețieni, după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a indicat că acesta poate fi eliminat de instanțele naționale.

Ulterior, Banca Transilvania s-a înțeles cu mare parte din clienții Volksbank, a eliminat comisionul respectiv și a diminuat soldurile creditelor cu contravaloarea încasărilor din ultimii 8-9 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.