Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BNR vrea RESTRICŢIONAREA creditărilor. Semnal de ALARMĂ tras de economişti: Se prevăd creşteri PROHIBITIVE ale dobânzilor

penguinwealth.com
crestere

Proiectul legislativ de restricţionare a creditării, despre care se vorbeşte de peste jumătate de an, are două variante de limitare: majorarea avansului prin creşterea gradului de acoperire a creditului cu garanţii şi limitarea ratei împrumuturilor la un anume procent din venitul net al solicitantului, undeva la 55% sau chiar mai jos. Cu sau fără restricţionarea creditării, dacă BNR va controla mai devreme implementarea IFRS 9 în sistemul bancar, dobânzile la credite ar putea fi crescute de bănci la niveluri prohibitive pentru populaţie, scrie ECONOMICA.NET.

Citeşte şi: Augustin Lazăr DĂ SEMNALUL: 'CCR va da o soluţie ÎNŢELEAPTĂ în cazul Legilor Justiţiei...'

Un astfel de proiect de reglementare există, dar ar trebui aprobat de Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macropudenţială (CNSM), după cum a explicat guvernatorul BNR, iar acest lucru ce s-ar putea întâmpla în luna martie.

"Face parte din măsurile pe care le va hotărî Comitetul Macroprudenţial. Le va recomanda Băncii Naţionale şi ea va reacţiona. Ceea ce pot să vă spun acum este că le-am discutat în şedinţa precedentă, nu s-a luat o decizie, le-am discutat şi în comitetul de politică monetară, cu toate că nu s-a dorit acest lucru. Monetariştii de la Banca Naţională vor să rămână vor să rămână monetarişti mai puri, dar asta e lumea către care ne îndreptăm. Tangenţial, le-am discutat şi în Consiliul de Administraţie", a spus Isărescu.

Potrivit acestuia, măsura privind restricţiile la creditarea populaţiei intră într-un mix mai mare. "Se va spune: mixul de politici monetare şi fiscale ..., vom pune acolo şi ceva macroprudenţialitate. Mulţi dintre colegii mei nu sunt de acord cu ce v-am spus. Lumea se schimbă, ne schimbăm şi noi cu ea şi încercăm să facem lucrurile să meargă mai bine. Dacă se vor lua asemenea măsuri, probabil prin primăvară vor fi", a precizat guvernatorul BNR.

Citeşte şi: Poliţia ia cu ASALT evazioniştii: Zeci de percheziţii în dosare cu un prejudiciu FABULOS

La ora actuală riscul calculat de bănci se face pe orizont de un an, iar normele IFRS 9 cer acum un risc calculat pe 30 de ani în cazul creditului ipotecar şi pe cinci ani în cazul celui de consum, mai scriu jurnaliştii Economica.net.

Conform unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR), valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna noiembrie 2017, se cifra la 5,46 miliarde de lei, în scădere cu 0,84% faţă de suma raportată în octombrie 2017. Restanţele la creditele în valută erau în scădere cu 9,47%, la 6,25 miliarde de lei (echivalent).

Totalul creditelor în lei atingea, în noiembrie, 145,89 miliarde de lei (cu 1,35% peste valoarea din luna precedentă), din care 62,32 miliarde de lei erau sume contractate de agenţii economici şi 79,5 miliarde de lei împrumuturi efectuate de populaţie.

De asemenea, creditele în valută totalizau 92,484 miliarde echivalent lei în noiembrie 2017 (cu 0,09% mai mult faţă de octombrie 2017), din care 47,10 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenţii economici şi 42,25 miliarde de lei credite luate de populaţie.

Citeşte şi: Vremea extremă face RAVAGII în ţară: Viscolul a lăsat 32.000 de oameni fără curent electric .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.