Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boala 'cu 1000 de fețe' a apărut în România: un pacient a ajuns la spital. Cum identificăm ușor primele semne

lyme

Medicul Tudor Ciuhodaru anunță că un pacient a ajuns la spitalul din Iași fiind diagnosticat cu boala Lyme sau ”boala cu 1000 de fețe”. Această boală se face ca urmare a mușcăturilor de căpușe, iar medicul descrie principalele simptome și cere oamenilor să meargă de urgență la spital dacă le observă.

”Atenție părinți și bunici, nu e de glumit! Primul pacient cu boala Lyme a fost diagnosticat la Iași. Mergeți de urgență la spital dacă vedeți astfel de pete după o mușcătură de căpușă. Este eritem sub formă de țintă - primul stadiu al boreliozei (boala Lyme sau boala cu 1000 de fețe).

Mușcăturile de căpușe pot fi periculoase. Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate va fi aprobată de Parlament trebuie să știți:

1. La noi căpușa implicată este Ixodes ricinus (numele e dat de aspectul caracteristic de ”bob de ricin”). Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia (nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză).

2. Boala Lyme poate fi recunoscută ușor în primul stadiu.

3. Eritemul apare în câteva zile (între 3 și 30 de zile) la nivelul pielii, centrat de locul de atașare a căpușei. Este roșiatic, rotund și are dimensiuni variabile.

4. În timp acesta se extinde centrifug mărindu-și suprafața.

5. Și are adesea un aspect caracteristic de semn de tras la țintă: un punct roșu central înconjurat o zonă de piele curată ce este și ea înconjurată de o zonă roșie. În majoritatea cazurilor eritemul nu produce prurit sau durere dar este cald la atingere.

6. În această etapă, infecția poate asocia și un sindrom pseudogripal manifestat prin: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii (ganglioni umflați).

7. Chiar fără tratament eritemul migrator dispare în câteva săptămâni.

Rețineți:

1. Prevenția boreliozei implică extragerea rapidă a căpușei și administrare de antibiotice.

2. Extragerea se face preferabil de personal specializat.

3. Medicația se administrează adesea la domiciliu pentru o perioadă de până la 10-14 zile.

4. Legea Ciuhodaru e deja depusă în Parlament. Sper să susțineți și acest demers.

Și puțină istorie. În 1982 Willy Burgdorfer (microbiolog american de origine elvețiană) a reușit să identifice o spirochetă dintr-o specie de căpușe care se dovedea a fi implicată într-o misterioasă epidemie ce afectase populația orașului Lyme din statul american Connecticut.

Deși în orașul Lyme populația a fost afectată în special de fenomene cutanate și articulare (poliartrită, spondilită, sacroileită), noțiunea de Lyme nu se limitează doar la descrierea de artroborelioză, ci include pe lângă fenomenele autoimune și pe cele de afectare neurologică progresivă.”, scrie Tudor Ciuhodaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.