Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boeing a decis să anuleze un zbor test, fără echipaj uman, spre Staţia Spaţială Internaţională

NASA
Statia Spatiala Internationala, ISS

Boeing a anunţat marţi că a decis să anuleze un zbor test spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) al capsulei sale CST-100 Starliner, prevăzut în această după-amiază fără echipaj uman, amânând astfel un test important pentru compania americană, a cărei primă tentativă de acest tip a eşuat în 2019, informează AFP.

Capsula CST-100 Starliner trebuia să fie lansată în spaţiu de la baza Cape Canaveral din Florida, la ora locală 13:20 (17:20 GMT), cu ajutorul unei rachete Atlas V, construită de consorţiul United Launch Alliance.

"Confirmăm astăzi că lansarea Starliner Orbital Flight Test-2 (numele misiunii, n.r.) a fost anulată", a anunţat compania Boeing Space într-un mesaj publicat pe Twitter.

Reprezentanţii companiei americane nu au specificat într-o primă fază motivul amânării, însă un buletin meteorologic publicat marţi dimineaţă prognoza doar 50% şanse ca zborul să beneficieze de condiţii bune de desfăşurare, scrie Agerpres.ro.

Apoi, Boeing a anunţat că lansarea de marţi a fost anulată din cauza unei mici defecţiuni tehnice, informează Reuters. În timpul pregătirilor de dinaintea lansării, inginerii de la Boeing au detectat "indicatori neaşteptaţi ai valvei de poziţionare" din sistemul de propulsie. Acea problemă tehnică a fost detectată în timpul verificărilor efectuate după ce o furtună cu descărcări electrice s-a produs în regiunea în care se află rampa de lansare, a precizat compania Boeing.

Lansarea trebuia să aibă loc vinerea trecută, dar a fost amânată pentru marţi după ce un modul ştiinţific rusesc şi-a activat propulsoarele într-o manieră neprevăzută în timp ce era deja conectat la ISS, modificând orientarea staţiei.

După încheierea programului navetelor spaţiale americane în anul 2011, NASA şi-a asigurat serviciile companiilor Boeing şi SpaceX pentru a nu mai depinde de rachetele ruseşti, cu scopul de a trimite echipaje de astronauţi americani pe ISS, reaminteşte AFP.

Compania SpaceX a trimis deja 10 astronauţi pe ISS, inclusiv pe francezul Thomas Pesquet, cu ajutorul capsulei sale Crew Dragon.

Din acest punct de vedere, Boeing a acumulat o serie de întârzieri. În decembrie 2019, în timpul primului său zbor de testare, capsula construită de Boeing nu a reuşit să se conecteze la ISS şi a revenit prematur pe Terra - un eşec pentru acest gigant al industriei aerospaţiale.

NASA a întocmit apoi o listă lungă de recomandări adresate inginerilor de la Boeing, care vizează în primul rând software-urile de bord, aflate la originea principalei probleme întâmpinate cu ocazia acelui prim zbor-test.

Steve Stich, coordonatorul departamentului de zboruri comerciale din cadrul NASA, a declarat săptămâna trecută în faţa reprezentanţilor presei că de această dată are încredere în succesul companiei Boeing.

"Vrem ca totul să funcţioneze bine, ne aşteptăm ca totul să funcţioneze bine şi ne-am pregătit cât mai bine posibil pentru acest lucru", a adăugat el.

"Starliner este un super-vehicul spaţial, dar noi ştim cât este de greu în acest domeniu. Totodată, este vorba despre un zbor de testare, deci sunt sigur că vom învăţa anumite lucruri", a adăugat el.

Capsula Starliner ar trebui să transporte peste 180 de kilograme de echipamente la bordul ISS şi să aducă de pe laboratorul orbital o încărcătură de 250 de kilograme atunci când îşi va încheia misiunea, aterizând într-un deşert din vestul Statelor Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.