Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurecu evidențiază importanţa relaţiei transatlantice, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele B9, de la Vilnius

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Importanţa relaţiei transatlantice şi necesitatea continuării eforturilor pentru asigurarea unei partajări echitabile a responsabilităţilor la nivel aliat, pe baza progreselor importante obţinute până la acest moment, au fost evidenţiate marţi de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea de la Vilnius.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, marţi, AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat marţi la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele Formatului Bucureşti 9 (B9), de la Vilnius, Lituania, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Ciolacu: ‘PSD va vota joi’

La eveniment au luat parte miniştrii afacerilor externe din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Lituania, Letonia şi Estonia, precum şi adjunctul ministrului afacerilor externe al Bulgariei. Au participat de asemenea, în calitate de invitaţi, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Philip Reeker, şi asistentul secretarului general al NATO pentru operaţii, Patrick Turner.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în cadrul reuniunii, necesitatea implementării depline a tuturor deciziilor aliate, inclusiv a celor adoptate cu prilejul reuniunii la nivel înalt de la Londra din decembrie 2019.

Potrivit sursei citate, ministrul român a evidenţiat, totodată, necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO. În acest context, s-a referit la postura de descurajare şi apărare, subliniind necesitatea consolidării prezenţei aliate pe flancul estic, de o manieră coerentă, inclusiv în sudul flancului estic, în zona Mării Negre.

Citește și: Ce face Klaus Iohannis în plină criză de coronavirus COVID-19

"În intervenţia sa şi în cadrul discuţiilor, ministrul de externe a arătat că procesul de reflecţie privind consolidarea dimensiunii politice a NATO trebuie să contribuie la creşterea coeziunii şi unităţii Alianţei şi a exprimat sprijinul României pentru creşterea rolului NATO ca actor politic şi diplomatic la nivel internaţional, prin valorificarea avantajelor de care dispune, printre care se numără şi o reţea extinsă de parteneriate", se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul a evocat angajamentul asumat de România pentru menţinerea procentului de 2% din PIB pentru bugetul apărării şi demersurile naţionale de achiziţionare de capabilităţi militare moderne. Totodată, a susţinut necesitatea menţinerii vigilenţei aliaţilor în raport cu riscurile de securitate care provin din estul flancului estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.

Aurescu a reiterat sprijinul României pentru rolul NATO în combaterea terorismului, arătând că acesta rămâne o ameninţare cu ramificaţii globale, care necesită o coordonare atentă a demersurilor la nivel naţional, regional şi internaţional.

Oficialul român a atras atenţia că, în acest context, prioritatea trebuie să rămână implementarea deciziilor existente, urmând ca, pe baza contribuţiilor importante pe care NATO le are deja în gestionarea ameninţărilor şi provocărilor provenind din vecinătatea sudică a continentului european, aliaţii să identifice noi proiecte concrete, care să aducă valoare adăugată eforturilor în derulare.

Citește și: Alertă în Capitală: Patru cazuri de coronavirus, în aceeași familie! .

"A evidenţiat, totodată, importanţa cooperării cu alţi actori internaţionali cu obiective comune, precum şi a adaptării ofertelor de sprijin la interesele şi necesităţile partenerilor. A amintit, în context, contribuţia României la eforturile coaliţiei anti-Daesh, precum şi la eforturile NATO şi UE în vecinătatea sudică. S-a referit totodată la creşterea rolului Alianţei în domeniul securităţii energetice", mai menţionează comunicatul citat.

În marja reuniunii, ministrul român de externe va lua parte miercuri şi la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la obţinerea independenţei Lituaniei.

Formatul B9 este o iniţiativă a României şi Poloniei la care mai participă Bulgaria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia.

Formatul B9 este o platformă deosebit de utilă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii de pe Flancul Estic al NATO, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestora la procesele în derulare din cadrul Alianţei, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi indivizibilităţii securităţii tuturor statelor membre NATO, informează MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.