Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu a făcut apel la comunitatea democratică pentru sprijin ferm pentru Ucraina şi democraţiile vulnerabile

b1.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a făcut apel, miercuri, la comunitatea democratică pentru sprijin ferm pentru Ucraina şi democraţiile vulnerabile în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor asupra situaţiei din Ucraina, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrul Aurescu a găzduit şi prezidat reuniunea de urgenţă a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD) asupra situaţiei din Ucraina - Solidaritate în contextul războiului împotriva democraţiei (Solidarity in a time of War on Democracy), în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Comunităţii Democraţiilor (2019-2022).

MAE arată că ministrul Aurescu a condamnat, în termenii cei mai fermi, agresiunea militară neprovocată, ilegală şi nejustificată a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, inclusiv decizia preşedintelui Putin de a ridica nivelul de alertă al forţelor nucleare ruse. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că, prin aceste acte condamnabile, Federaţia Rusă a încălcat toate angajamentele sale internaţionale, în primul rând Carta ONU, aducând prejudicii fundamentale ordinii internaţionale bazate pe norme şi fundamentelor, valorilor şi principiilor democratice.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat rolul programatic al Comunităţii Democraţiilor de a promova şi apăra drepturile şi libertăţile fundamentale, subliniind necesitatea de a aborda în acest for multilateral modalităţile prin care statele democratice din toată lumea pot sprijini şi încuraja tânăra democraţie ucraineană, precum şi liderii aleşi în mod democratic pentru a depăşi această criză fără precedent.

Ministrul Afacerilor Externe a făcut apel la cooperare, solidaritate şi angajamente ferme în sprijinul păcii, pentru a demonstra că democraţiile sunt mai puternice atunci când cooperează.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat că, pentru descurajarea statului rus agresor, sunt necesare atât măsuri ferme la nivel internaţional, cât şi măsuri puternice la nivel naţional.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat şi angajamentul de solidaritate al României şi poporului român faţă de Ucraina şi poporul ucrainean în faţa agresiunii Federaţiei Ruse, atât prin condamnarea acestei agresiuni în toate forurile internaţionale şi sancţionarea acesteia, cât şi sprijin la nivel naţional.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că România s-a alăturat statelor onusiene şi a co-sponsorizat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi cea a Adunării Generale a ONU pentru condamnarea agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei. El a amintit şi că, în calitate de preşedinţie a CoD, România a sprijinit Declaraţia Consiliului Guvernator prin care a fost condamnată ferm această agresiune şi a fost exprimat sprijinul faţă de Ucraina (https://www.mae.ro/node/57876).

Şeful diplomaţiei române a subliniat că România s-a alăturat sancţiunilor puternice impuse de comunitatea internaţională Rusiei, inclusiv închiderea publicaţiilor de propagandă ale Rusiei în Uniunea Europeană şi România.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat sprijinul umanitar şi solidaritatea acordate de autorităţile şi cetăţenii români cetăţenilor ucraineni care au părăsit Ucraina din cauza conflictului armat. Totodată, a evidenţiat sprijinul constant oferit de România cetăţenilor unui număr mare de alte state care tranzitează România, precum şi membrilor mai multor misiuni diplomatice.

În ceea ce priveşte contribuţia României la efortul comunităţii internaţionale de sprijinire a Ucrainei, ministrul român a punctat că România a decis, la 1 martie, înfiinţarea pe teritoriul ţării noastre a unei facilităţi logistice, un hub regional care să permită colectarea şi transportul donaţiilor internaţionale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina şi către ucraineni.

Şeful diplomaţiei române a evidenţiat şi faptul că, pe lângă măsurile respective, România a oferit până în prezent, ca răspuns la situaţia din Ucraina, ajutor umanitar, decis duminică de către Guvern.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială ale Ucrainei, precum şi pentru respectarea dreptului internaţional.

"Aceasta este lupta generaţiei noastre şi un adevărat test la care sunt supuse democraţiile noastre. Comunitatea Democraţiilor trebuie să apere şi să promoveze valorile şi principiile noastre", a declarat ministrul român.

Ministrul Aurescu a făcut un apel ferm la statele comunităţii democratice să apere şi să protejeze celelalte state vulnerabile în faţa unei posibile agresiuni. Şeful diplomaţiei române a reiterat apelul la unitate, determinare şi acţiune pro-activă pentru a permite reinstaurarea păcii, libertăţii şi ordinii internaţionale bazate pe norme.

Bogdan Aurescu a salutat, în contextul mesajului liderului opoziţiei din Belarus, pachetul ferm de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană faţă de Belarus, pentru implicarea sa în agresiunea împotriva Ucrainei.

Oficialul român a mulţumit omologului portughez, care a intervenit în reuniune pentru desfăşurarea în perioada următoare a militarilor portughezi, ca parte a efortului aliat de consolidare a posturii de descurajare pe Flancul Estic.

În deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul secretarul general al CoD, Thomas E. Garrett, şi, ca invitaţi speciali, Maria Ionova, membru al Parlamentului ucrainean, şi Maria Tomak, şefa departamentului "Platforma Crimeea", în cadrul Misiunii Preşedintelui Ucrainei în Republica Autonomă Crimeea, care au prezentat situaţia dramatică din Ucraina, în contextul agresiunii armate a Rusiei împotriva acestui stat şi au formulat solicitări concrete de sprijin pentru populaţia civilă aflată sub ameninţarea directă a armelor.

Liderul opoziţiei din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a prezentat participanţilor situaţia gravă de nerespectare a drepturilor omului în Belarus şi a condamnat utilizarea teritoriului belarus pentru agresiunea contra Ucrainei.

La reuniune au luat parte miniştri de externe şi alţi demnitari ai statelor membre ale Consiliului Guvernator al CoD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.