Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu anunță că UE pregătește o misiune civilă sub egida politicii de securitate și apărare comună pentru Republica Moldova

gov.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, anunță că UE pregătește o misiune civilă sub egida politicii de securitate și apărare comună axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova. Declarația a fost făcută ca urmare a consultărilor politice bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Republicii Lituania, Gabrielius Landsbergis, la Vilnius, transmite Calea Europeană.

Potrivit MAE român, obiectivul principal al consultărilor miniștrilor afacerilor externe român și lituanian a fost acela de identifica noi modalități de dezvoltare și aprofundare a relațiilor excelente dintre România și Lituania. Totodată, șefii diplomațiilor de la București și Vilnius au disscutat și despre contracararea efectelor războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Miniștrii au condamnat ferm acțiunile Federației Ruse și au evaluat perspectivele acestui conflict. Bogdan Aurescu a prezentat sprijinul multidimensional consistent acordat de România pentru Ucraina. Totodată, au fost discutate modalitățile de implicare în viitorul proces de reconstrucție.

În ceea ce privește impactul războiului asupra Flancului Estic al NATO, Bogdan Aurescu a evidențiat prioritățile urmărite de România la Summitul Alianței ce va fi organizat de Lituania în iulie 2023, subliniind importanța implementării tuturor deciziilor aliate luate la Madrid pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare. La fel, a fost evaluat impactului războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe Republica Moldova, context în care șeful diplomației române a subliniat necesitatea întăririi rezilienței si securității statului vecin, inclusiv în contextul acțiunilor de destabilizare ale Rusiei. Cei doi oficiali au reconfirmat susținerea activă pentru procesul de extindere al Uniunii Europene, inclusiv pentru partenerii estici, aceasta fiind singura opțiune solidă pentru pace, stabilitate și prosperitate pe termen lung.

 

“UE pregătește o misiune civilă PSAC axată pe sectorul de securitate din Republica Moldova. Cred că este, de asemenea, important faptul că Republica Moldova cooperează acum într-o manieră mai strânsă cu NATO, în ceea ce privește Programul de consolidare a capacității de apărare, care oferă sprijin pentru formarea unui sector de apărare mai eficient în Republica Moldova. Și am menționat propunerea de a avea un regim de sancțiuni dedicat situației din Republica Moldova, care să contracareze, să spunem, încercările de destabilizare a Republicii și, de asemenea, de a afecta ordinea constituțională și statul de drept în Republica Moldova”, a mai spus Bogdan Aurescu.

“Suntem pe deplin de acord cu faptul că sunt necesare mai multe eforturi pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a sprijini Ucraina și Moldova pe calea aleasă de integrare în UE”, a completat și Gabrielius Landsbergis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.