DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Aurescu, despre reacția UE în disputa Ucraina-Rusia: 'Trebuie să reacţionăm la politicile nedemocratice ale regimurilor abuzive'

mae.ro
Bogdan Aurescu

Miniştrii de externe ai UE nu au arătat "apetit" pentru o nouă rundă de sancţiuni economice împotriva Rusiei, a declarat marţi şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba într-o conferinţă de presă online, fapt pe care l-a constatat după ce le-a cerut acestora luni să ia în considerare o astfel de măsură, relatează Agerpres. "Nu am sesizat un apetit pentru sancţiuni sectoriale luni. Poate că motivul pentru acest lucru a fost că am avut discuţia prin videoconferinţă şi dacă aş fi fost acolo le-aş fi simţit mai bine apetitul", a declarat Dmitro Kuleba în cadrul conferinţei online pentru jurnaliştii străini.

De cealaltă parte, România, prin vocea ministrului de Externe, se arată revoltată în fața unei astfel de situații: „Nicio încercare de destabilizare la adresa partenerilor sau vecinilor noştri nu trebuie să treacă nepedepsită şi trebuie să facem uz de instrumentarul nostru democratic - o abordare strategică axată pe valori fundamentale, precum şi încurajarea implicării societăţii civile”, a menționat Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe, la reuniunea Consiliului Guvernator al CoD

Importanţa cooperării multilaterale pentru consolidarea principiilor şi valorilor democratice, inclusiv prin sancţionarea fermă şi promptă a derapajelor a fost evidenţiată de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a deschis, marţi, în exercitarea Preşedinţiei române a Comunităţii Democraţiilor (CoD), cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Guvernator al CoD, desfăşurată marţi şi miercuri în sistem de videoconferinţă.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, marţi, AGERPRES, în deschiderea reuniunii au mai luat cuvântul secretarul general al CoD, Thomas Garrett, şi secretarul parlamentar al ministrului canadian al Afacerilor Externe, Robert Oliphant.

Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea dinamizării şi eficientizării eforturilor comunităţii internaţionale pentru consolidarea sistemelor democratice, singurele care oferă prosperitate, siguranţă şi bunăstare pentru cetăţeni.

Citește și: VIDEO − Nimeni nu știe exact câte trupe a masat Rusia la graniță cu Ucraina: cifre contradictorii comunicate de UE, Kiev și SUA

Şeful diplomaţiei române a evocat importanţa Principiilor Declaraţiei de la Varşovia, documentul fondator al CoD, precum şi a cadrului oferit de Declaraţia de la Bucureşti, din iunie 2020, care evidenţiază că sistemele democratice, prin respectul pentru drepturile omului, capacităţile instituţionale, transparenţă şi încredere, oferă şi cel mai bun cadru pentru depăşirea situaţiilor de criză, inclusiv cea generată de pandemie.

"Trebuie să reacţionăm la politicile nedemocratice ale regimurilor abuzive, inclusiv ale celor care se consideră parte din Europa. Nu poate exista impunitate pentru încălcări grave ale valorilor democratice, drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. Nicio încercare de destabilizare la adresa partenerilor sau vecinilor noştri nu trebuie să treacă nepedepsită şi trebuie să facem uz de instrumentarul nostru democratic - o abordare strategică axată pe valori fundamentale, precum şi încurajarea implicării societăţii civile", a declarat Aurescu, citat în comunicat.

Ministrul a precizat că un factor esenţial pentru combaterea ameninţărilor la adresa sistemelor democratice este asigurarea unui cadru în care membrii societăţii pot prospera.

Citește și: VIDEO Nu doar la noi președintele e admirat: Rușii spun că Vladimir Putin este cel mai frumos bărbat din Rusia

"Amintind că promovarea rolului femeilor în viaţa publică şi în consolidarea democraţiei şi creşterii economice este o prioritate a Preşedinţiei române la conducerea CoD, a accentuat că asigurarea egalităţii de gen contribuie în mod esenţial la formarea unei societăţi echitabile, reprezentative, funcţionale şi reziliente. Ministrul român a făcut referire la promovarea, la nivel naţional, a egalităţii de şanse şi de tratament, atât prin lege, cât şi în practică. A exemplificat prin modelul de succes al diplomaţiei române, care înregistrează un echilibru de gen foarte bun, inclusiv în reprezentarea în funcţii de conducere, atât în Centrala MAE, cât şi în Serviciul Exterior", se arată în comunicat.

Şeful diplomaţiei române a reiterat angajamentul României pentru promovarea egalităţii de gen, inclusiv prin determinarea de a respecta şi a contribui la implementarea prevederilor instrumentelor internaţionale în acest domeniu.

Bogdan Aurescu a propus Consiliului Guvernator includerea unei componente privind egalitate de gen pe agenda următorului Forum pentru Tineret al CoD.

Ministrul a salutat adoptarea, marţi, a Declaraţiei Consiliului Guvernator pe tema rolului femeilor în cadrul guvernanţei democratice şi dezvoltării durabile, subliniind importanţa acesteia pentru consolidarea acţiunilor CoD în domeniu, precum şi pentru catalizarea eforturilor internaţionale pe acest subiect.

Cea de-a zecea reuniune ministerială a CoD se va desfăşura în marja segmentului la nivel înalt a celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în septembrie 2021, unde România va continua, în calitatea sa de Preşedinţie a CoD, promovarea obiectivelor, valorilor şi principiilor Comunităţii Democraţiilor, se menţionează în comunicat.

România găzduieşte, marţi şi miercuri, în sistem de videoconferinţă, cea de-a 33-a reuniune a Consiliului Guvernator al Comunităţii Democraţiilor (CoD) şi a treia sub Preşedinţia României.

Citește și: PNL mizează pe Klaus Iohannis în bătălia cu USR-PLUS. Florin Cîțu și Ludovic Orban îl invocă pe președinte când partidul USR-PLUS cere explicații suplimentare

România asigură Preşedinţia Comunităţii Democraţiilor în perioada septembrie 2019 - septembrie 2021, având ca principale obiective, inter alia, promovarea democraţiei pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea şi dezvoltarea durabilă, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, precum şi relaţia dintre procesele democratice şi tehnologia informaţiei.

Comunitatea Democraţiilor, înfiinţată în anul 2000, la iniţiativa SUA, prin semnarea de către 106 state a Declaraţiei de la Varşovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere şi schimb de experienţă pe tema democraţiei la nivel global. Consiliul Guvernator, care se compune din 31 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al Comunităţii Democraţiilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.