Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu îl umilește pe Dan Barna și îi explică cum se judecă relația cu SUA

b1.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că nu crede că se poate confirma o dezangajare a SUA faţă de Europa de sud-est şi nici de angajamentele pe care americanii le-au asumat în cadrul NATO. Audiat pentru funcția de ministru de Externe, Dan Barna, a explicat că, de fapt, SUA ”și-au luat mâna în mod formal de pe estul Europei”.

“E clar că există o anumită preocupare şi concentrare a atenţiei SUA asupra regiuni Indo-Pacific. Dar în acelaşi timp nu cred că este reală şi nu se poate confirma o dezangajare a SUA faţă de regiunea în care se află România, nu se poate vorbi despre o dezangajare a SUA faţă de angajamentele asumate în cadrul NATO şi în niciun caz despre dezangajarea SUA de pe flancul estic, inclusiv de regiunea Mării Negre. În acest sens este foarte elocventă declaraţia pe care preşedintele Biden a făcut-o la summitul B9, găzduit de preşedintele Iohannis în luna mai, când a spus foarte clar că articolul 5 din Tratatul de la Washington, care stabileşte mecanismul apărării colective, reprezintă o valoare deosebită pentru SUA”, a afirmat Aurescu, duminică, la Antena 3, informează News.ro.

El a precizat că prezenţa SUA în ţara noastră este una consistentă la Deveselu, Mihail Kogălniceanu şi Cîmpia Turzii.

“Vedem pe teren în România o prezenţă a SUA care este consistentă, şi la Deveselu, şi la Mihail Kogălniceanu, şi la Câmpia Turzii, unde SUA investesc 130 de milioane de dolari pentru modernizare. (...) Vedem un angajament al SUA pentru dezvoltarea acestei strategii de securitate a Mării Negre, care este un element important şi pe care îl dorim nu doar un exerciţiu de timp conceptual, ci un exerciţiu cu susţinere concretă, financiară, cu instrumente concrete şi dorim să luăm parte la acest exerciţiu. Prin urmare nu cred că se poate spune că există un tip de dezangajare al SUA faţă de această regiune, ci dimpotrivă, cred că acest angajament trebuie să fie materializat şi substanţializat în continuare”, a explicat ministrul Afacerilor Externe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.