Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, discuții cu demnitari europeni despre Schengen, MCV și minorități naționale

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, s-a întâlnit, joi, cu omologul bulgar, Ekaterina Zaharieva, dar și cu Înaltul Comisar al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, Lamberto Zannier, abordând subiecte precum Schengen, MCV sau drepturile minorităților naționale, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Olguța Vasilescu îl curentează pe Klaus Iohannis: Am o vagă bănuială

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 5 decembrie 2019, o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul pentru reforma justiţiei şi ministru al afacerilor externe al Republicii Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, în marja reuniunii Consiliului Ministerial OSCE de la Bratislava. Cei doi înalți demnitari au salutat marcarea, în 2019, a 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale dintre România și Bulgaria și au exprimat dorința continuării parteneriatului aprofundat clădit în ultimii ani, bazat pe principiile relațiilor de bună vecinătate, valori europene și euroatlantice comune și interese împărtășite”, se arată într-un comunicat de presă al MAE, remis MEDIAFAX.

Cei doi miniștri au abordat temele de interes de pe agenda relațiilor bilaterale, iar ministrul Bogdan Aurescu a susținut că dorește un progres și găsirea unor soluții în ceea ce privește: delimitarea spațiilor maritime din Marea Neagră, demarcarea frontierei de-a lungul fluviului Dunărea, asigurarea navigabilității pe Dunăre, respectiv educația în limba română ca limbă maternă pentru românii din Bulgaria.

Altedouă teme importante pe agenda europeană, cu accent pe politica de extindere, pe care ambele state o susțin, sunt aderarea la spațiul Schengen și finalizarea MCV.

Citește și: Decizie grea pentru complicele lui Dincă! Magistrații i-au respins solicitarea azi

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali au atins și subiectul securității la Marea Neagră, ce reprezintă priorități și provocări comune.

„Bogdan Aurescu a pledat pentru consolidarea măsurilor de descurajare și apărare ale NATO la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, inclusiv prin întărirea Brigăzii Multinaționale, la care participă și Bulgaria”, mai este precizat în documentul citat.

Totodată, Bogdan Aurescu s-a văzut și cu Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier și a evidențiat susținerea României pentru întărirea instituției autonome a Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, precum și sprijinul constant al țării noastre pentru buna funcționare și relevanța activității acesteia. A subliniat atașamentul ferm al României față de valorile OSCE în domeniul drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

„Șeful diplomației române a abordat, în dialogul cu Înaltul Comisar pentru Minorități Naționale, situația respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților române înrudite din afara granițelor, cu accent pe situația din statele din vecinătate, și a examinat împreună cu interlocutorul său căi și modalități concrete de soluționare a problemelor cu care se confruntă acestea. Ambasadorul Lamberto Zannier a reamintit rezultatele vizitei sale din România, efectuată în perioada 25-26 iunie 2018, și a prezentat câteva elemente de actualitate privind preocupările instituției Înaltului Comisar OSCE pentru Minorități Naționale”, se mai arată în comunicatul de presă al MAE.

Citește și: Victorie pe plan european pentru Laura Codruța Kovesi .

Cei doi au discutat despre măsuri și acțiuni concrete menite să conducă la întărirea dialogului între România și instituția autonomă a Înaltului Comisar OSCE pentru Minorități Naționale și au stabilit organizarea unei noi vizite în România a Înaltului Comisar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.