Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu: 'România va aloca o contribuţie de 50.000 euro către UNICEF, pentru proiecte în domeniul educaţiei şi tineretului în Afganistan'

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, marţi, în format online, la Conferinţa Afganistan 2020, context în care a anunţat că România va aloca o contribuţie voluntară în valoare de 50.000 euro către UNICEF, aferentă implementării de proiecte în domeniul educaţiei şi tineretului în Afganistan.

Potrivit MAE, evenimentul s-a desfăşurat într-un context politic crucial pentru viitorul Afganistanului, având în vedere că, pe 12 septembrie, la Doha, au început negocierile intra-afgane, ce vizează atingerea unui acord politic cuprinzător şi a unei păci durabile. De asemenea, Conferinţa Afganistan 2020 se desfăşoară la începutul ultimului ciclu de patru ani al Deceniului Transformării Afganistanului (2015-2024). La conferinţă participă peste 70 de ţări, organizaţii internaţionale şi oficiali ai guvernului afgan, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Consilierul lui Ludovic Orban, fost șef ANAF, spulberă USR-ul: ‘Bă, frate, noaptea minții! Cum, băh, neterminaților?’ .

MAE arată că, în intervenţia susţinută în cadrul sesiunii plenare a Conferinţei, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat rolul important al României de contribuitor la eforturile de stabilizare a Afganistanului, inclusiv prin participarea consistentă la misiunea NATO Resolute Support.

Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că discuţiile directe de pace dintre toate forţele politice afgane rămân esenţiale pentru un proces de pace cuprinzător şi de durată, care să reprezinte echilibrat interesele societăţii afgane. El a subliniat necesitatea asigurării respectării drepturilor femeilor şi soluţionării problemei persoanelor strămutate intern şi a refugiaţilor, ca etape importante în procesul de pace şi reconciliere.

"Ministrul Afacerilor Externe a condamnat cu fermitate recentele atacuri armate asupra unor facilităţi educaţionale din Kabul şi a subliniat că nu poate exista nicio justificare pentru actele de terorism. A evidenţiat necesitatea respectării principiilor ce decurg din angajamentul politic interguvernamental Safe Schools Declaration pentru protejarea studenţilor, a cadrelor didactice, a şcolilor şi universităţilor, având în vedere acţiunile armate şi violenţele cu care se confruntă Afganistanul", indică MAE.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat sprijinul acordat Afganistanului de către România pe linie bilaterală, cu accent special asupra domeniului educaţiei, inclusiv prin burse de studiu acordate cetăţenilor afgani.

"Având în vedere sprijinul constant al României pentru stabilizarea şi dezvoltarea Afganistanului, demnitarul român a anunţat că România va aloca o contribuţie voluntară în valoare de 50.000 euro către UNICEF, aferentă implementării de proiecte în domeniul educaţiei şi tineretului în Afganistan", arată MAE.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

Conform MAE, comunicatul comun ce urmează a fi adoptat la finalul Conferinţei, precum şi documentul Afghanistan Partnership Framework (APF) vor reconfirma sprijinul internaţional pentru procesul de pace intra-afgan şi angajarea în eforturi continue pentru un Afganistan paşnic, prosper şi autonom. Scopul Afghanistan Partnership Framework este de a stabili aşteptări clare şi de a ghida dialogul politic la nivel înalt cu privire la progresele obţinute spre realizarea acţiunilor care sprijină pacea şi dezvoltarea în Afganistan.

De asemenea, la propunerea UE, a fost stabilit un set de elemente cheie pentru viitoarea asistenţă internaţională pentru dezvoltare în sprijinul Afganistanului, printre care se numără: un proces de pace incluziv, condus şi gestionat de afgani; o încetare a focului permanentă şi cuprinzătoare; un angajament continuu faţă de democraţie, statul de drept şi drepturile omului şi, nu în ultimul rând, angajamentele Guvernului afgan şi ale talibanilor de a combate terorismul, traficul de droguri şi reţelele de trafic de persoane.

Conferinţa Afganistan 2020 are loc luni şi marţi şi este co-organizată de Finlanda, ONU şi Guvernul afgan.

Safe Schools Declaration este un angajament politic interguvernamental care a fost deschis spre susţinere la Conferinţa Internaţională de la Oslo, Norvegia, în perioada 28-29 mai 2015. Declaraţia oferă ţărilor posibilitatea de a fi exprimat sprijinul politic pentru protecţia elevilor, a profesorilor şi şcolilor în perioadele de conflict armat; importanţa continuării educaţiei în timpul conflictelor armate; şi punerea în aplicare a Ghidului pentru protejarea şcolilor şi universităţilor de utilizare militară în timpul conflictelor armate. Până la 4 noiembrie 2020, un număr de 106 state s-au alăturat Safe Schools Declaration, documentul rămânând deschis spre a fi andosat şi de către alte ţări. Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia este depozitarul documentului. Afganistanul a andosat Declaraţia în mai 2015, iar România s-a alăturat iniţiativei în iunie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.