Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu: 'UE nu îşi poate permite să se distanţeze de angajamentul strategic faţă de partenerii din vecinătatea estică'

mae.ro
Bogdan Aurescu

UE nu îşi poate permite să se distanţeze de angajamentul strategic faţă de partenerii din vecinătatea estică, ci ar trebui să susţină transformarea democratică din regiune, a afirmat, luni, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Şeful diplomaţiei române a participat în calitate de keynote speaker, alături de omologii spaniol, Arancha Gonzalez Laya şi polonez, Zbigniew Rau, la webinar-ul cu tema "Uniunea Europeană şi vecinătăţile sale într-o lume post-pandemică", organizat de think-tank-ul spaniol Institutul Regal Elcano, anunţă MAE, potrivit agerpres.ro.

El a accentuat, în acest cadru, importanţa ca UE să îşi asume un rol influent în propria sa vecinătate, prin proiectarea securităţii şi valorilor democratice, pentru a putea fi un actor credibil la nivel global.

"În acest context plin de provocări, UE nu îşi poate permite să se distanţeze de angajamentul strategic faţă de partenerii din vecinătatea estică. Din contră, când în regiunea se confruntă cu asemenea ostilitate, UE ar trebui să facă mai multe eforturi, nu mai puţine, pentru a colabora cu partenerii şi pentru a susţine transformarea democratică din regiune", a afirmat ministrul român, în intervenţia sa.

Astfel, Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea unui angajament solid al Uniunii Europene în sprijinul statelor din Vecinătate, centrat pe identificarea unor răspunsuri adecvate la provocările de securitate din regiune şi pe o contribuţie substanţială la reglementarea conflictelor prelungite.

"Trebuie să dezvoltăm instrumente concrete prin care UE să aibă pârghii de facilitare a unor soluţii pentru conflictele prelungite, evident, bazate pe legislaţia internaţională. Avem nevoie să acordăm din nou atenţie acestui subiect şi să recunoaştem, din nou importanţa menţinerii unui rol vigilent al UE în acest dosar, în lumina obiectivului strategic de a consolida vocaţia globală a Uniunii", a punctat el.

Referindu-se la problematica Balcanilor de Vest, şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul incontestabil pe care politica europeană de extindere l-a exercitat asupra menţinerii şi consolidării orientării pro-europene a statelor din regiune. În context, a subliniat necesitatea ancorării şi mai ferme a Balcanilor de Vest pe parcursul european, prin implementarea hotărâtă a angajamentelor asumate de statele din regiune în cadrul proceselor de integrare europeană.

Ministrul Afacerilor Externe a pledat, totodată, pentru acordarea unei atenţii deosebite consolidării angajamentului european pentru Vecinătatea Estică a UE, confruntată cu provocări multiple şi serioase, care îngreunează avansarea proceselor de stabilizare şi transformare democratică a statelor din regiune. Pe acest fond, şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea eficientizării şi dinamizării Parteneriatului Estic, prin asumarea unei viziuni strategice, pe termen lung, a Uniunii Europene pentru statele din Vecinătatea Estică, împreună cu un set ambiţios de obiective concrete ale Parteneriatului pentru intervalul post-2020.

El a exprimat optimismul că la viitorul Summit dedicat Parteneriatului Estic va fi adoptată o Declaraţie Comună care să transmită un mesaj politic puternic privind sprijinul neechivoc al UE pentru statele din această regiune, care să cuprindă obiective pragmatice şi corespunzătoare acestui grad de ambiţie. Totodată, a subliniat că la succesul acestui eveniment vor contribui angajamentul şi abordarea constructivă ale partenerilor.

Ministrul Afacerilor Externe a adus, totodată, argumente în favoarea extinderii cooperării UE cu statele partenere cele mai avansate - Georgia, Republica Moldova şi Ucraina - inclusiv pe palierul securităţii, precum şi pentru continuarea sprijinului pe care UE îl oferă statelor partenere pentru gestionarea efectelor pandemiei de COVID-19. De asemenea, a subliniat importanţa procesului de reflecţie declanşat la iniţiativa României şi a altor 10 state membre UE, privind asumarea, de către Uniunea Europeană, a unui angajament mai activ în ceea ce priveşte reglementarea conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică.

În context, ministrul Afacerilor Externe a evocat rezultatele recentei reuniuni în format Trilateral România - Polonia - Turcia pe teme de securitate, la care au fost invitaţi, pentru prima dată în acest format, miniştrii de externe din Georgia şi Ucraina pentru a aborda aspectele de securitate şi evoluţiile recente din regiunea Mării Negre. A amintit că această reuniune a fost un prilej de reafirmare a sprijinului pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Georgiei şi Ucrainei, în graniţele recunoscute internaţional ale celor două state, precum şi pentru aspiraţiile euro-atlantice ale celor doi parteneri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.