Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bogdan Aurescu va participa la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre UE

ziarulromanesc.de
bogdan aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, luni, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele membre ale Uniunii Europene - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles, informează un comunicat al MAE remis duminică AGERPRES.

Potrivit sursei citate, miniştrii de Externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin videoconferinţă a şefului diplomaţiei de la Kiev, evoluţiile recente din Balcanii de Vest, precum şi din regiunea Marilor Lacuri din Africa.

Totodată, oficialii europeni vor discuta despre operaţionalizarea misiunii UE de monitorizare a graniţei dintre Armenia şi Azerbaidjan şi vor aborda rezultatele Ministerialei UE - CELAC de la Buenos Aires, din 27 octombrie, rezultatele reuniunii COP27 de la Sharm-el-Sheik, din 6 - 18 noiembrie, precum şi evoluţiile din Liban şi Iran.

În marja reuniunii CAE, Aurescu va participa, alături de ceilalţi miniştri de Externe din statele UE, la un mic dejun informal cu participarea liderului opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaya. Întrevederea va oferi prilejul unui schimb aprofundat de opinii privind evoluţiile din Belarus, se arată în comunicat.

"Oficialul român va semnala îngrijorarea părţii române faţă de deteriorarea situaţiei interne din Belarus şi va reitera hotărârea menţinerii unui rol activ al ţării noastre în sprijinul societăţii civile, a mediei independente şi a opoziţiei politice belaruse, cu evidenţierea relevanţei Parteneriatului Estic în acest scop", a transmis MAE.

Duminică, ministrul român de Externe va participa la o reuniune de lucru cu mai mulţi omologi europeni cu privire la aderarea Ucrainei la UE.

Referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, miniştrii vor fi informaţi cu privire la ultimele evoluţii din teren de către ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba. În cadrul discuţiilor, ministrul Aurescu va susţine necesitatea continuării sprijinului UE pe toate palierele pentru Ucraina - financiar, militar, economic etc. - în special în condiţiile apropierii sezonului rece. În context, el va saluta lansarea misiunii de asistenţă militară a UE pentru Ucraina (EUMAM) şi adoptarea unor noi măsuri de asistenţă în sprijinul acestei ţări în cadrul Facilităţii Europene pentru Pace, a menţionat MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu va informa în legătură cu evoluţiile recente referitoare la sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în ceea ce priveşte exportul de cereale şi consolidarea conectivităţii cu această ţară, prin deschiderea recentă a unui nou punct de trecere a frontierei.

"Şeful diplomaţiei române va susţine continuarea izolării internaţionale a Rusiei şi consolidarea regimului de măsuri restrictive la adresa acestei ţări şi va prezenta analiza părţii române privind implicaţiile agresiunii militare ruse în Ucraina. El va menţiona necesitatea creşterii sprijinului UE, inclusiv financiar, pentru Republica Moldova, date fiind multiplele provocări cu care se confruntă acest stat, în special în domeniul securităţii energetice, şi va evidenţia importanţa celei de-a treia reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, format creat în acest an la iniţiativa sa şi a omologilor german şi francez, reuniune pe care o va coprezida la Paris, pe 21 noiembrie, alături de miniştrii de Externe din Germania şi Franţa", se precizează în comunicatul citat.

Discuţiile privind evoluţiile din Balcanii de Vest au loc în perspectiva Summitului UE - Balcanii de Vest care va avea loc la Tirana, pe 6 decembrie. Ministrul Aurescu va saluta perspectiva acordării unui pachet de asistenţă pentru diminuarea efectelor crizei energetice în regiune. Totodată, el va reitera susţinerea pentru perspectiva europeană a ţărilor din regiune, în baza meritelor proprii şi a metodologiei revizuite privind extinderea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.