Singurul EXIT-POLL din România, ora 21.00. Au mai rămas 1 zile 5 ore 58 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Bogdan Gheorghiu: Fiecare muzeu îşi va face propriul plan de acţiune

Inquam Photos / Octav Ganea
bogdan gheorghiu

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a afirmat joi, la conferinţa de presă organizată în curtea Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, că din 15 mai fiecare instituţie muzeală va decide când va deschide porţile şi în ce condiţii.

"Muzeele fac paşi pentru a fi pregătite pentru  deschiderea instituţiei pe care o conduc, dar normele clare vor fi trasate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), de acolo vor pleca deciziile oficiale. Avem în continuare discuţii, legat de sectorul cinematografic , vrem să fie permisă reluarea filmărilor într-o primă etapă, cei din zona sanitar epidemiologică au anumite reţineri", a declarat ministrul Culturii.

Marile festivaluri şi concerte nu vor putea avea loc înainte de 1 septembrie.

"Organizatorii de mari evenimente şi-au exprimat ei dorinţa ca până la 1 septembrie nu se va organiza niciun eveniment mai mare de 1.000 de persoane pentru că asta i-ar ajuta şi pe ei în a-şi face paşii contractuali. Şi pentru dânşii este clar că până la 1 septembrie nu se mai poate organiza nimic cu mai mult de 1.000 de persoane. Noi nu putem deocamdată lua această decizie, în mod oficial, la nivel de Guvern, pentru că toate deciziile ţin de starea de alertă, deci sunt valabile până la data de 15 iunie”.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, reticent la deschiderea cinematografelor

"CNSSU va decide când se vor deschide cinematografele şi în ce condiţii, dar noi am pledat ca într-o etapă a doua să fie permisă, cu condiţii foarte drastice. Cei din zona sanitară consideră de mare risc aceste instituţii de spectacol şi spun că acolo unde stau persoanele fără a se mişca timp de două ore sau chiar mai mult, riscul epidemiologic este mult mai mare decât acolo unde timpul petrecut în acea incintă este mai mic. Comitetul decide, dar sunt foarte reticenţi la tot ce înseamnă săli de spectacol, de teatru, pentru că ei consideră că un risc epidemiologic ridicat", a precizat Gheorghiu.

Ce se va întâmpla în luna iunie, va fi decis după data de 1, în funcţie de evoluţia epidemiologică, susţine ministrul.

În privinţa repertoriului teatrelor, a controversatei declaraţii legate de distanţarea actorilor pe scenă, ministrul Culturii a afirmat: "Aşa cum pe Broadway s-a luat decizia de a se juca doar spectacole one man show, e clar că din punct de vedere al repertoriului se pot respecta anumite norme, iar legat de aceste spectacole în aer liber, noi susţinem această idee, chiar am încercat să o instituţionalizăm, să o organizăm într-un festival, dar tot Comitetul este factorul decizional, dacă va aproba sau nu".

Deja la Cluj există Opera Aperta, care s-a dovedit un real succes, a reamintit ministrul.

Sprijinul financiar acordat artiştilor independenţi pe perioada stării de alertă va fi prelungit, a dat asigurări ministrul.

"Legea în prima ei forma nu prevedea dispoziţii în privinţa artiştilor care trăiesc exclusiv din drepturi de autor, nu erau prinşi nicăieri. Am avut discuţii lungi cu Ministerul Muncii pe această temă. Am creat acest act normativ  prin care să poată beneficia de 75% din venitul brut”, a subliniat Gheorghiu.

"A fost o iniţiativă a noastră şi în urma discuţiilor aplicate cu sectorul independent", a concluzionat ministrul.

Fiecare muzeu în parte va decide când va deschide porţile.

"La Muzeul Satului va fi obligatorie purtarea măştilor, dar asta nu înseamnă că Muzeul va pune la dispoziţie măşti, dar va asigura posibilitatea cumpărării măştilor la intrarea în incintă. Nici nu ar legal să furnizeze Ministerul Culturii echipamente medicale. Comitetul va permite de la o anumită dată şi cu respectarea anumitor condiţii. Muzeul Satului este pregătit de săptămmâna viitoare. Muzeul Peleş m-a anunţat că lucrează intens pentru a deschide pe 2 iunie, fiecare îşi face propriul plan de acţiune”, a precizat ministrul Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.